Nordens tid är nu – underlätta samarbete över gränserna!

Länstidningen 28 augusti 2023
Nyligen besökte vi Krokoms grannkommun Lierne och deltog i en intressant konferens om gränssamarbetet, arrangerad av vårt norska systerparti Senterpartiet. På plats var bland andra Norges minister för nordiskt samarbete Anne Beathe Twinnereim och Liernes ordförer Reidar Bolling Rødli, som representerar Arbeiderpartiet.

Krokom (Hotagen) och Strömsund (Frostviken) har länge samarbetat med de trønderska grannkommunerna Lierne och Røyrvik inom Vaajmaprojektet. Viktiga framsteg har gjorts, exempelvis samarbete när det gäller hälsovård och skola. Viktiga är också de personkontakter som knutits för att underlätta samarbetet i denna gemensamma bygd.

Bild: Centerpartister från Krokom tillsammans med Norges minister för nordiskt samarbete. F v: Andreas Karlsson, Håkan Larsson, Karin Jonsson och Anne Beathe Twinnereim.
Vaajmaområdet är i grunden samma arbetsmarknad. Många som bor i Valsjöbyn och Gäddede arbetar på andra sidan gränsen och vice versa. Detta trots en hel del krångel. Skattefrågor, sociala system och tullfrågor är inte samordnade. Något som orsakar problem för arbetstagare och företag som arbetar över gränsen.

På 1950-talet – för 70 år sedan – fick Norden en gemensam arbetsmarknad. Ett viktigt framsteg, men makthavarna i Stockholm och Oslo har ännu inte brytt sig om att samordna systemen trots uppvaktningar från gränsbygden. Nu är det hög tid att något händer! Hoppingivande är att minister Twinnereim tog till sig synpunkterna och lovade att ta itu med dessa viktiga frågor.

Gunnar Wetterberg, som länge arbetat för ett starkare Norden, lyfte nyligen de här frågorna i Expressen (18 augusti). Han hoppas att Rysslands förfärliga angreppskrig mot Ukraina ska tvinga svenska politiker ”att lära sig kartan”. Många ledande makthavare har sedan EU kom in i bilden tonat ned betydelsen av samarbetet med de nordiska grannländerna.

I krönikan lyfter Wetterberg vikten av en förbättrad nordisk arbetsmarknad, en gemensam arbetsmarknad 2.0. Just vad som skulle betyda så mycket för Vaajmaområdet och andra gränstrakter längs Kölen. Norden måste högt upp på den politiska agendan.

Under hösten blir sannolikt även Sverige medlem i Nato. För första gången sedan Kalmarunionens tid är vi på väg att få samma försvarspolitiska grund i hela Norden. Det bör ge förutsättningar för närmare samarbete även på andra samhällsområden. Inte minst en gemensam arbetsmarknad utan krångel.

Jämtland Härjedalens och Trøndelags nya gränskommitté, Fellesrådet, måste bli ett viktigt redskap för närmare samarbete i vår gemensamma region. Fellesrådet kan visa vägen framåt. Men det är också avgörande att regeringarna tar ansvar. Om Sveriges minister för nordiskt samarbete Jessika Roswall visar samma positiva intresse som den norska kollegan Anne Beathe Twinnereim finns det hopp för minskat krångel, inte minst i Vaajma.

Statsministrarnas gemensamma vision om att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030 kräver konkreta åtgärder. Annars är det bara en vacker dröm.

Vi är övertygade om att ett starkt Norden är bra för oss själva, för Europa och för världen i övrigt! Nordens tid är nu!

Karin Jonsson
Andreas Karlsson
Håkan Larsson
centerpartister i Krokom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *