Avgörande tid i Polen

Den 15 oktober är det val såväl till senaten som sejmen i Polen. Samtidigt tänker den styrande högernationella PiS-regeringen genomföra en rad tillrättalagda folkomröstningar. Att man gör detta grundar sig utan tvekan på att PiS (”Lag och rättvisa”) med dess ”starke man” Kaczynski i spetsen känner oro för att de demokratiska partierna ska lyckas försätta hans regering i opposition. Opinionsundersökningarna tyder på att detta är fullt möjligt. Dessutom allierar PiS sig med partier och grupper ännu längre till höger.

I valet till sejmen (parlamentets underhus) med 460 ledamöter ställer partier upp var för sig eller i koalitioner. Det största demokratiska partiet Medborgarplattformen (Platforma Obywatelska, PO) med Donald Tusk i ledningen samarbetar med flera mindre partier. PSL, Polska folkrörelsepartiet (Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL), världens äldsta gröna centerparti, har bildat valallians med det nya centerpartiet Polska2050 under parollen ”den tredje vägen” (Trzecia Droga). Dessutom finns Nya Vänstern (Nowa Lewica) och några andra partier på vänsterkanten.

Förhoppningen är att dessa partier tillsammans ska kunna samla stöd från en majoritet av väljarna för att försätta det högernationella PiS i opposition. Att PSL och Polska250 har bildat en mittenallians kan få avgörande betydelse för att detta ska lyckas. PSL:s ordförande Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och Polska250:s Szymon Holwnia kan förhoppningsvis leda sina partier till en framgång för Tredje vägen.

I valet till parlamentets överhus, senaten, med 100 ledamöter har de demokratiska partierna enats om en pakt som innebär att de tillsammans ställer upp med en motkandidat till PiS och dess allierade på högerkanten i varje valkrets. Detta visar att de demokratiska partierna inser att det måste agera gemensamt för att sätta stopp för den pågående avdemokratiseringen och centraliseringen i landet.

Bilden: PSL-ledaren Wladyslaw Kosiniak-Kamysz talar. Bakom honom Szymon Holownia, Poska2050, och till vänster Donald Tusk, Medborgarplattformen, PO.
PiS-regimen har sedan 2015, då man kom i regeringsställning, tagit allt starkare makt över såväl rättsväsendet som medierna. Nu tänker man dessutom försöka mobilisera fler väljare i valet 15 oktober genom att genomföra en rad folkomröstningar med högst tillrättalagda frågeställningar. Eller vad sägs om följande:

1. ”Stöder ni försäljningen av statliga tillgångar till utländska enheter, vilket leder till att polska kvinnor män tappar kontrollen över strategiska sektorer av ekonomin?”
2. ”Stöder du en höjning av pensionsåldern, inklusive att återställa pensionsåldern till 67 år för män och kvinnor?”
3. ”Stödjer du borttagandet av barriären på gränsen mellan Republiken Polen och Republiken Vitryssland?”
4. ”Stöder du inresan av tusentals illegala invandrare från Mellanöstern och Afrika under den tvångsförflyttningsmekanism som införts av den europeiska byråkratin?”

Man tror knappast det är sant. Men man gör uppenbarligen allt för att behålla makten. Polen står inför en avgörande tid.

 

3 svar på ”Avgörande tid i Polen

  1. Värdefullt att du fortsätter med en initierad bevakning om grannlandet Polen och inte minst rapporteringen om det centerparti i landet som har samma agrarpolitiska bakgrund som centerpartierna i Norden.

    • Alltid fantastiskt att få direktinformation från Håkan om dagsläget i Polen, inte minst n i detta osäkra läge och med ett högerradikalt parti som försämrat demokratin och friheten för tusentals polacker.
      Håller med Anders Ljunggren också om att ett stark stöd för det agrarpolitiska partiet PSL stärker center samarbetet i Norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *