Kampen går vidare!

Under de senaste åren har jag varit ordförande för Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV). Föreningen – som startades 1999 av Per Söderberg i Östersund och Hans Lundqvist i Ragunda arbetar för att de kommuner och regioner som släppt till sina forsar för den gemensamma elförsörjningen ska få en rättmätig del av de värden vattenkraften generar. Det är absurt att naturresursrika kommuner som Jokkmokk, Sollefteå och Ragunda ska leverera el för mångmiljardbelopp varje år utan att få behålla en del för att utveckla de egna bygderna.

Hittills har denna kamp för rättvisa inte nått några konkreta resultat, men kampen fortsätter. Vid årsstämman i Rättvik lämnade jag ordförandeskapet i organisationen, men finns kvar i styrelsen. FSV kommer under det kommande året att ledas av trion på bilden; Ingvar Persson, Bollnäs (ordförande), Björn Mårtensson, Ljusdal (1:e vice ordförande), och Kicki Fredriksson, Ragunda (2:e vice ordförande). Jag önskar dem all framgång och kommer att även framöver att bidra till arbetet.

Förebilden för FSV är de norska vattenkraftskommunernas organisation LVK. I Norge bidrar vattenkraften till kommunernas och fylkenas utveckling. Varje år stannar ungefär sex miljarder norska kronor i vattenkraftskommunerna, som tack vare dessa medel kan erbjuda medborgare och företag en bra service. Vattenkraftsmedlen är ett viktigt redskap för att hela Norge ska leva och utvecklas – och så borde det självfallet vara även i Sverige.

Ett sätt att ge de svenska vattenkraftskommunerna resurser för att växa vore att överföra fastighetsskatten på vattenkraft från staten till berörda kommuner och regioner. Eftersom en ny taxering genomförs i år, vilken sannolikt kommer att leda till en kraftig höjning av fastighetsskatten är det läge att i år börja genomföra denna rättvisereform.

Årsstämman i Rättvik antog ett öppet brev till riksdag och regering. Det är dags att handla nu. Ge berörda kommuner och regioner en rättmätig del av de värden det strömmande vattnet genererar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *