Nu sätts Federley på prov!

Kommentar till CenterpartietsSkärmavbild 2014-06-01 kl. 15.33.43 resultat i valet till Europaparlamentet den 25 maj 2014:
Centerpartiet gjorde en mycket bra valrörelse inför valet till Europaparlamentet. Mandatet försvarades med bred marginal – och det andra mandatet var inte långt borta. Alla förståsigpåare som ansåg Centerpartiet uträknat för bara några veckor sedan står där med lång näsa. Hade valrörelsen fortsatt ytterligare en vecka skulle det andra mandatet sannolikt också varit i hamn. Centerrörelsen har en kraftfull valorganisation, vilket lovar gott inför valen i september.

Det blev en spännande krysskamp mellan de tre toppkandidaterna på centerlistan om vem som ska få uppdraget att företräda partiet i parlamentet de kommande fem åren. Alla tre – Kent JohanssonKristina Yngwe och Fredrick Federley – har bedrivit en mycket aktiv valrörelse runt om i hela landet, vilket naturligtvis har bidragit till att Centerpartiet gjorde sitt bästa valresultat i ett val till Europaparlamentet sedan det första valet till denna församling 1995. 

Jag kryssade Kent och hade helst sett att han hade fått möjlighet att arbeta i parlamentet i ytterligare en mandatperiod. Han har gjort ett gott arbete, inte minst på forskningsområdet, sedan han efterträdde Lena Ek 2011 och hade mer att ge. Inför valet har han också varit glädjande offensiv när det gäller miljö och klimat, de stora framtidsfrågor där det verkligen behövs samarbete över gränserna, såväl i Europa som globalt.

Samtidigt var jag positivt överraskad över Kristina Yngwes valrörelse. Kristina lyfte, från sin bakgrund som ordförande i LRF Ungdomen, landsbygds- och djurskyddsfrågorna på ett fantastiskt sätt. Jag är övertygad om att hon har mobiliserat många väljare bland Centerpartiets kärngrupper, inte minst bland de unga. Kristina kommer säkerligen att låta tala om sig i svensk politik framöver.

Segrare i krysskampen blev emellertid trean på listan, Fredrick Federley. Han har i mina ögon en tung ryggsäck att bära på efter alla de ultraliberala, för att inte säga libertarianska, idéer han lanserat genom åren. Fredrick är hursomhelst mycket skicklig och har drivit en intensiv, målmedveten och framgångsrik valrörelse i hela landet. Det har gett resultat. Samtidigt ska man vara medveten om att mer traditionella centerväljare har delat sina sympatier mellan de båda andra toppkandidaterna. Tillsammans fick Kent och Kristina långt fler kryss än Fredrick.

Fredrick Federley lovar nu att företräda hela landet och hela partiet i Europaparlamentet. Det behövs utan tvekan en tydlig centergrön röst från Sverige i Europaparlamentet. Jag hoppas att Fredrick verkligen kommer att visa detta i sitt praktiska arbete framöver. Han understryker att han kommer att driva djurskydd och landsbygdsfrågor, liksom klimat och miljöfrågor. Vidare lovar han att arbeta för att göra EU ”smalare” och han säger numera nej till euron (dags att kräva formellt undantag även för Sverige!). Det blir intressant att se om den nyvalde Europaparlamentarikern kommer att klara provet och leva upp till målsättningen att företräda hela Centerpartiet.

Jag är också imponerad av våra lokala kandidater, Andreas KarlssonEva-Lena Blom och Thomas Andersson, som alla har arbetat bra inför valet. Andreas och Eva-Lena blev sjua och åtta av centerkandidaterna när det gäller kryss. Här har Centerpartiet företrädare med stor framtidspotential!

Ett svar på ”Nu sätts Federley på prov!

  1. Federley är ett skämt jämfört med den seriösa Kent.
    Men det är inte någon av dessa som är C verkliga problem.
    Det är Annie Lööf. Hon är för ung och har för lite av den
    mull som varje C partist bör ha under naglarna för att ses
    som trovärdig. Det saknar också Federley. Men inte Kent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *