Den polska landsbygdsrörelsens unika muséum

Krönika 3 från Polenbesök 3 – 7 oktober 2021

I Polen är historien levande på ett annat sätt än hos oss i Sverige. Det fick jag ännu en gång klart för mig under det senaste besöket i den polska huvudstaden nyligen. Runt om i Warszawa finns statyer och monument som påminner om personer och händelser både för länge sedan och nyligen.

Jag fick också möjlighet att besöka Museum Historii Polskiega Ruchu Ludoowego, ungefär De Polska Folkrörelsernas Historiska Muséum, som berättar om landsbygdsrörelsernas historia fram till nutid. Här finns inte minst mycket material från Polskie Stronnistwo Ludowe (Polska Folkrörelsepartiet), PSL, världens äldsta gröna, decentralistiska centerparti grundat 1895.

Bild: Muséet är beläget i ett vackert 1700-talshus, byggt i toscansk stil.

Muséet är beläget i ett vackert 1700-talshus, byggt i italiensk stil. När man ser huset från utsidan kan man tro att man befinner sig i Toscana. Muséet är omgivet av en fin trädgård med många statyer av män och kvinnor som har betytt mycket för landsbygden. I muséet förvaras 60 000 föremål, 3000 målningar och 600 fanor, främst gröna. (De nordiska centerpartierna har hämtat såväl sina gröna fanor som fyrklöversymbolen från Polen.) Det handlar om såväl politik som kultur.

Muséet vid Wilanowskagatan i Warszawa arrangerar intressanta utställningar, för närvarande om Bondebataljonernas kamp mot de nazityska ockupanterna under andra världskriget. En omfattande historisk forskning bedrivs också. Hittills – sedan muséet öppnade 1985, ungefär 600 böcker och forskningsrapporter publicerats. Mycket imponerande.

Bild: Chefen för muséet, dr Janusz Gmitruk, vid en staty av Wincenty Witos.
Vid besöket träffade vi såväl som direktören för muséet, dr Janusz Gmitruk som historieprofessorn Romuald Turkowski. Båda underströk hur viktiga PSL-ledare som Wincenty Witos och Stanislaw Mikolajczyk är i polsk historia. Witos spelade en central roll när Polen återupprättades som självständig stat 1918. Han var därefter premiärminister tre gånger, bland annat när Röda Arméns marsch västerut stoppades 1920, ”Undret vid Wisla”. Mikolajczyk ledde motståndet mot det kommunistiska maktövertagandet efter andra världskriget, men tvingades i exil. Hans och PSL:s idéer levde dock vidare på lokal nivå.

Bild: ”Polska Bondeförbundet i Sverige” hade en egen grön fana som nu förvaras i muséet.

Mycket material från dessa stora ledare förvaras i muséet. Här finns även material från PSL:s arbete i exil under efterkrigstiden. På muséet finns bland annat en fana från ”Polska Bondeförbundet i Sverige”. Det bekräftar vad Thore Peterson, aktiv i SLU och Bondeförbundet, berättade när Kjell Dahle och jag intervjuade honom 2008. Thore berättade då om att en grupp PSL:are i exil deltog i Bondeförbundets arbete, bland annat vid föreläsningar på Föreningsgården Mem.

Bild: Den senast boken handlar om Franciszek Kaminski, som ledde Bondebataljonerna under andra världkriget. Efter kriget fängslades han av den stalinistiska regeringen. Kaminski var kring 1990 med om att återupprätta PSL som självständigt parti. Han utnämndes till general av president Lech Walesa.

Gmitruk och Turkowski håller historien levande men deltar också i dagens politiska debatt. Båda underströk att PSL spelar en viktig roll och är ett demokratiskt och tolerant parti i opposition mot dagens högerauktoritära PiS-regering. De lyfte särskilt att PSL reagerar mot den inhumana behandlingen av flyktingarna vid gränsen till Belarus.

Att besöka de polska landsbygdsrörelsernas muséum var verkligen en positiv upplevelse. Förutom Warszawamuséet, som har två filialer, finns ett muséum i Wincenty Witos födelseby Wierszolawice i sydöstra delen av landet. Detta besökte jag för ganska många år sedan. Också det väl värt ett besök.

Historien är viktig idag och för att möta framtiden på bästa sätt. Det förstår man i Polen på ett helt annat sätt än hos oss i Sverige. Något som säkerligen beror på landets historia med krig och omvälvningar. Men tänk om vi i Sverige skulle kunna bygga ett muséum utifrån Bondeförbundets/Centerpartiets och RLF/LRF:s historia, kombinerat med utvecklingen studieförbund och bygdegårdar. Frågan är om det är mer än en dröm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *