Farligt att förläsa sig på historien…

Tucker Carlsons ”intervju” med Rysslands president Vladimir Putin är två timmar lång. I verkligheten handlar det till största delen om en föreläsning. Jag har sett det hela – och visst är det intressant att få en inblick i hur presidenten i Kreml tänker.

Historia är intressant och viktigt, men Putin har förläst sig, fantiserar och vantolkar vad som hänt genom århundradena för att agera motivera sitt agerande idag. Historierevisionism är oerhört farlig vilket vi kan se konsekvenserna av idag.

Putin ser vikingen Ruriks grundande av Kievriket 862 som starten för den ryska staten. Alla historiska händelser därefter tolkar han som steg för att stärka Ryssland. Ukraina anser han vara en konstgjord stat och ukrainarna ser han som ryssar. Att han i så fall bedriver ett förfärligt krig mot det egna folket låtsas han inte om.

Med samma synsätt som Putin skulle Sverige exempelvis kunna göra anspråk på området kring St Petersburg, Ingermanland, som en gång ingick i det svenska riket. Ja, varför inte även Kievriket, som enligt den ryske presidenten grundades av en svensk viking. Ett minst sagt uppseendeväckande, absurt synsätt.

Ett uppseendeväckande uttalande av den ryske diktatorn var att han tydligen anser att Hitler var tvungen att starta krig 1939, eftersom Polen var kompromisslöst när det gäller korridoren till Danzig. Då jämställer han sig själv med den tyske diktatorn eftersom han med liknande argument ansåg sig tvungen att angripa Ukraina 2022.

I intervjun finns många verklighetsfrämmande påståenden som president Putin verkar tro på, exempelvis:

-Majdanrevolutionen 2014 var styrd av CIA
-Det var Ukraina som angrep Ryssland
-Ukraina har nazism som statsideologi
Putin lever uppenbarligen i en egen värld, där han ser Ryssland som en överordnad makt. Ukraina har inget berättigande som land och ukrainarna är ryssar. Att hundratusentals människor har fallit offer för kriget struntar han i. Att Ryssland och Ukraina 1994 kom överens om att respektera varandras territoriella integritet har strukits ur historien, medan vad som hände för mer än tusen år sedan tydligen är aktuellt.

Det ukrainska folket kämpar för frihet och demokrati. Den ryske presidenten lever i historisk bubbla utan anknytning till dagens verklighet. En farlig kombination, vilket vi kan se idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *