Ska Sverige aldrig får arrangera vinter-OS?

Frågan i rubriken är åter aktuell. För tionde gången säger Internationella Olympiska Kommittén (IOK) nej till att Sverige ska få stå värd för olympiska spel. Detta trots att samma IOK har uppmanat Sverige att söka. Dessutom har Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tagit fram ett hållbart koncept som bygger på att man i stor utsträckning ska använda befintliga anläggningar, just vad IOK har efterfrågat.

Sverige är ett av väldens främsta vinteridrottsländer, men har aldrig fått stå värd för olympiska vinterspel. Den här gången hummar IOK om att man inte anser att det finns tillräckligt starkt politiskt och ekonomiskt stöd för att få arrangera vinterspelen 2030.

Jag uppfattar tvärtom att det finns ett starkt stöd för vinterspel 2030 såväl från regeringen som från de kommuner där olika grenar var tänkta att genomföras. Såväl Stockholm, Falun, Östersund och Åre har sagt ja och den ansvarige ministern Jakob Forssmed har gjort entydigt positiva ställningstaganden.

Ändå har IOK avfärdat Sveriges kandidatur och satsar nu på att Frankrike ska stå för värdskapet. Tydligen är detta land favorit för de höga herrarna, eftersom Paris står värd för nästa års sommar-OS och har arrangerat flera vinter-OS tidigare. Dessutom verkar man förbereda Salt Lake City för vinterspelen 2034. Den stad som fick arrangera spelen 2002 tack vare mutor…

Mot denna bakgrund är det lätt att förstå att många är besvikna och arga på IOK:s agerande, inte minst i våra bygder i Jämtland. Förhoppningsvis kommer hanteringen av ansökningarna för 2030 att granskas närmare.

I dagsläget kan det förstås vara svårt att ännu en gång uppamma kraft och entusiasm för en ny OS-ansökan. Man ska dock aldrig säga aldrig. Då borde man pröva det förslag som vi har lyft tidigare, nämligen en gemensam svensk-norsk OS-ansökan med de flesta arrangemangen i Jämtland och Trøndelag. Här finns förmodligen de bästa förutsättningarna i hela världen. Spelen skulle kunna bli förhållandevis kompakta med Trondheim, Åre och Östersund som huvudorter. Här finns många lämpliga anläggningar – och ett bra klimat för vinteridrott.

Om det blir någon ny OS-ansökan är svårt att säga idag. Men kommer engagemanget tillbaka tror jag att gemensamma svensk-norska arrangemang kan bli ett mycket starkt alternativ som inte ens IOK kan undvika att ta på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *