Att bli utestängd från Facebook…

I många år har jag varit aktiv på Facebook. Där har jag kunnat få information och själv kommentera och diskutera vad som händer och sker. Både på mitt eget konto och på andra konton och sidor. Dessutom har jag via Facebook kunnat hålla kontakt med tusentals vänner. Att delta på detta sociala medium har utan tvekan varit inspirerande.

Den 31 oktober fick jag emellertid en fråga från Facebook – om jag hade lagt in en ny epostadress på mitt konto. Inlägget hade skett ”i närheten av Fontana, USA”. Självfallet svarade jag att ”Det var inte jag”. Uppenbarligen handlade det om att en hackare hade tagit sig in på mitt konto.

Vad hände då? Jo, mitt konto blev omgående avstängt och låst. Det verkar vara så tokigt att Facebook lät hackaren hållas men stängde av mig. Under den gångna månaden har jag gjort många försök att få kontakt med Meta/Facebook för att åter få kontakt med mitt eget konto, men det har varit helt hopplöst. Inte heller med hjälp av erfaren IT-expertis har jag lyckats.

Det kommer bara automatiska svar från Facebook när jag försöker få kontakt med något som kan betecknas som ”helpdesk”. Det finns varken telefonnummer eller epostadress för att nå denna institution, bara diverse länkar som i praktiken inte är något annat än återvändsgränder.
I automatsvaren påstås att jag skulle ha brutit mot reglerna, vilket jag absolut inte har gjort. Om jag ifrågasätter agerande från Facebook uppmanas jag att gå in på mitt konto för att begära granskning – vilket är helt omöjligt eftersom kontot är låst. I de rutor som ibland kommer upp har jag försökt att få kontakt, men det står alltid att man inte kan räkna med något svar – och inga kommer…

I något av de tidiga automatsvaren stod att beslutet att stänga av mitt konto skulle omprövas efter 30 dagar. Senare har det stått att jag är ”permanent avstängd”. När jag har försökt ifrågasätta detta har jag fått meddelande om att jag kan vända mig till mitt lands rättsinstanser om jag anser mig felaktigt behandlad. Det är naturligtvis absurt. Jag orkar inte dra igång någon rättsprocess mot jätteföretaget Meta/Facebook.

Jag är minst sagt upprörd över att bli behandlad på detta sätt av det globala jätteföretaget. Samtidigt känner jag mig ledsen och bedrövad. Jag har i mer än tio år använt Facebook för att hålla mig informerad och för att själv rapportera och delta i olika diskussioner. På plattformen har jag dessutom tusentals vänner som jag har kunnat hålla kontakt med. Nu har Facebook lagt beslag på all denna information utan att jag själv har tillgång till den.

Måhända öppnar jag ett nytt Facebookkonto för att kunna hålla mig informerad och ge mina synpunkter i olika sammanhang. Men det blir knappast som tidigare efter att ha blivit behandlad på detta oförskämda sätt. Det finns ju även andra sociala plattformar på nätet. Vi får se vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *