Att ta hela landet i bruk

ÖP 13/9

Bilden: Från NRK:s rapportering under valkvällen. Att Senterpartiet är den stora valvinnaren råder ingen tvekan om.

Det mesta tyder på att høyreledaren Erna Solberg kommer att fortsätta som statsminister i Norge i ytterligare fyra år. Säker ska man dock inte vara. Den blå-blå högerregeringens stödpartier Venstre och Kristelig Folkeparti är tilltufsade efter att ha gått tillbaka och hamnat strax över fyraprocentspärren. Båda partierna har förklarat att de inte vill fortsätta att stödja en regering där högerpopulistiska Fremskrittpartiet ingår.

Skärmavbild 2017-09-13 kl. 14.31.50Ordföranden Trine Skei Grande har dock antytt att Venstre kan acceptera Fremskrittspartiet i regering om hennes parti får plats i regeringen. Samtidigt finns röster inom Kristelig folkeparti som vill samarbeta med Senterpartiet och Arbeiderpartiet.

Den stora valsegraren är Senterpartiet, som under parollen ”Vi tror på hele Norge!” nationellt ökade från 5,5 procent till 10,3 procent. Framgången är särskilt stor ute i landet, i distrikten. Mest extrem är framgången i Andøy i Nordland, där stödet ökade med hela 63,7 procent till 72,1 procent. Orsaken är att Senterpartiet motsatt sig regeringsbeslutet, stött av Arbeiderpartiet, att lägga ned flygbasen i kommunen. Uppgången är stor i även i andra distriktskommuner. I Krokoms grannkommun Lierne ökade exempelvis stödet med 18,4 procent till 47,2 procent av de röstande.

Vad beror Senterpartiets uppgång på? Svaret är att partiet ”ser hela landet ” och att service ska finnas ”naer folk”, nära folk. ”Närodlad politik” i norsk tappning. Det ska gå att bo och leva i hela landet, det ska produceras mat i hela landet, det ska gå att bedriva företag i hela landet, det ska finnas service i hela landet. Hela landet ska försvaras, inte minst genom ett aktivt hemvärn.

Norsk distriktspolitik fungerar i grunden väl, i kontrast till den svenska. Genom geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter och genom att en del av vattenkraftens värden stannar där produktionen sker skapas likvärdiga förutsättningar. Om dessa åtgärder finns bred enighet.

Under Erna Solbergs regeringstid har dock flera centralistiska förslag lagts fram. Det handlar främst om en kommunreform som innehåller tvångssammanslagningar och en polisreform som inspirerats av vad som hänt på detta område i Sverige. Senterpartiet, med ordföranden Trygve Slagvold Vedum i spetsen, har konsekvent bekämpat alla förslag i centralistisk riktning. Dessutom har ”ulvesaken” blivit stor i delar av landet – och Senterpartiet har tagit ställning för fårbönder och andra som drabbats. Partiet motsätter sig också oljeborrning kring Lofoten och Vesterålen.

Regeringspartierna har försökt stämpla Senterpartiet som populistiskt och ”förändringsobenäget” när det i stället handlar om att konsekvent driva en decentralistisk politik för att ta hela landet i bruk. Efter valet menar många att senterframgången kommer att påverka politiken även om partiet inte kommer i regeringsställning. Det blir svårare att lägga fram centralistiska förslag eftersom man vet att väljarna kommer att reagerar med nya ”distriktsuppror”.

Svenska Centerpartiet kan hämta mycket inspiration från systerpartiet i väster inför valet om ett år.

Håkan Larsson, Rödön

Ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *