Äntligen elektrifiering!

“Nabotrafiken Östersund-Trondheim utvecklas positivt och det är nu hög tid att Norge tar sitt ansvar genom att rusta upp och elektrifierar Meråkerbanen. Visionen om snabbtåg på Atlantbanan måste omsättas i praktiken så snart som möjligt.”

Så skrev vi i ett uttalande från Centerpartiet i Jämtlands län 2005 – och då hade vi, tillsammans med våra sentervänner i Trøndelag lobbat för en upprustning av Meråkerbanen i många år. Men skam den som ger sig.

Idag kom äntligen beskedet från samferdselminister Marit Arnstad; den norska regeringen satsar närmare fyra miljarder norska kronor på att rusta och elektrifiera Meråkerbanen och Trønderbanen. Förhoppningsvis kommer arbetet igång redan i år, eftersom en hel del förberedelser har gjorts.

Jag är övertygad om att en upprustad Meråkerbana kommer att betyda mycket för att utveckla öst- västkontakterna i Mittskandinavien. För Jämtlands län är det av största värde att utveckla förbindelserna med Trøndelag både när det gäller person- och godstrafik. Här finns en stor utvecklingspotential att ta till vara.

Med en upprustad Meråkerbana kan samarbetet i Mittskandinavien – från kust til kyst – fördjupas och utvecklas. Framtiden ser lite ljusare ut med dagens besked från grannarna i väster.

Bilden: Samferdselminister Marit Arnstad informerar om tågsatsningen i Tröndelag i dagens Trønder-Avisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *