Storsjöbygden säger nej till urangruva

Kommunerna runt Storsjön gör en verklig folkbildningsinsats med sin gemensamma weibbsida med information om vad en urangruva i bygden skulle innebära. Förhoppningsvis får storsjobygden.se många besökare framöver. Det kan få stor betydelse.

Nu har de fyra kommunerna runt Storsjön – Berg, Östersund, Krokom och Åre – presenterat sin gemensamma webbsida storsjobygden.se om konsekvenserna av en eventuell uranbrytning i alunskifferlagret i Ovikenbygden. Visualiseringen visar på ett begripligt sätt vilka enorma ingrepp i bygden gruvplanerna skulle få om de förverkligas.

Jag har varit med om att ta fram sidan och hoppas att webbsidan kommer att ge fler möjlighet att förstå vad gruvplanerna handlar om. Det känns mycket bra att Storsjöbygden över parti- och kommungränser har kunnat gå samman om denna informationsinsats. Webbsidan ger invånarna i kommunerna runt Storsjön möjlighet att informera sig om vad prospekteringsbolagens planer skulle innebära om de blir verklighet, men förhoppningen är också att andra intresserade runt om i landet, inte minst beslutsfattare i huvudstaden, ska ta del av sidans innehåll.

Kommunerna runt Storsjön står enade i sitt motstånd mot uranjakten och är beredda att använda sitt veto om uranbrytning skulle bli aktuell. Nu är det regering och riksdag som måste ta sitt ansvar. Ett sätt att få stopp på uranjakten är att ge berörda kommuner möjlighet att inlägga veto redan på prospekteringsstadiet. Ännu bättre är ett generellt lagförbud mot brytning av uran i Sverige.

SVT Jämtlandsnytt har gjort ett utmärkt inslag med de fyra kommunalråden som står bakom webbsidan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *