Djurskyddet ligger fast

Nyligen antog kommunfullmäktige en ny måltidspolicy för Krokoms kommun. Sverigedemokraternas representant har hävdat att detta skulle innebära att vi tummar på djurskyddet. Så är det inte. Slakt utan bedövning är förbjudet i Sverige. Jag har tidigare, tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson, i ett inlägg i Aftonbladet slagit fast att religion inte kan rättfärdiga djurplågeri, Nej till all slakt utan bedövning. Jordbruksverket understryker också detta i sin instruktion.

I en insändare i Länstidningen har jag bemött Karlssons påståenden:

Kommunfullmäktige i Krokom antog vid sitt senaste möte en ny måltidspolicy för den mat kommunen serverar inom förskola, skola och äldreomsorg. Där står bland annat följande:

”För matgästen ska måltiden kännas lustfylld och trevlig. Individuella behov utifrån medicinska, etiska, kulturella och religiösa skäl ska tillgodoses i möjligaste mån.”

Denna formulering försöker Sverigedemokraternas Ronny Karlsson utnyttja politiskt genom att på sin hemsida påstå att övriga partier skulle acceptera brutal slakt utan bedövning. Karlsson insinuerar att alla andra ledamöter i fullmäktige skulle säga ja till att servera halalkött från djur som slaktats på ett brutalt sätt, att vi skulle göra ”avkall på djurskyddet”. Så är det självfallet inte. Det är tråkigt med politiska företrädare som förvränger vad som faktiskt har beslutats.

Slakt utan bedövning är förbjuden i svensk lag sedan 1937 och det finns inga planer på att förändra detta. Jag har för övrigt själv skrivit en artikel tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson inför EU-valet 2009, där vi slår fast att ”religion kan inte rättfärdiga djurplågeri”. I artikeln kritiserar vi de krafter inom EU som har försökt påverka medlemsländerna att tillåta slakt utan bedövning för religiösa ändamål.

Jordbruksverket slår också i sin instruktion för religiös slakt entydigt fast att det i Sverige är förbjudet att slakta djur utan bedövning. Djur ska skyddas från onödigt lidande. Halalslakt är endast tillåten om djuren är bedövade, vilket de flesta muslimer i Sverige också accepterar. Judisk koscherslakt är förbjuden, eftersom denna inte accepterar bedövning före avblodning.

Ronny Karlsson är därför ute och cyklar när han påstår att Krokoms beslut om ny måltidspolicy skulle innebära att kommunen gör avkall på djurskyddet. Däremot innebär policyn att kommunen ”i möjligaste mån” ska ta hänsyn till individuella behov och önskemål. Detta är Karlsson ensam om att motsätta sig bland fullmäktigeledamöterna.

Håkan Larsson, Rödön

Kommunfullmäktigeledamot ( c )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *