Intressant utspel från Odell

Kommun- och finansminister Mats Odell har, enligt Norrbottens-Kuriren, gjort ett intressant utspel i helgen. Det positiva med utspelet är att norra Sverige ska få del av de värden vattenkraften genererar. Det negativa är att Odell, en gång vice ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft, betecknar kärnkraft som ”grön energi”. På den punkten är han helt ute och cyklar.

Jag tycker att det är positivt att en minister lyfter frågan om återbäring på vattenkraften, men det är förstås inte Odells egen idé som han påstår. I mer än tio år har Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV) arbetat för just detta. I riksdagen har Centerpartiet, Odells Kristdemokrater, Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit positiva till tanken på att de bygder och kommuner som släppt till sina forsar också ska få en rättmätig del av de värden som genereras lokalt. Norge visar att detta är ett effektivt och bra sätt att motverka regional klyvning.

Hursomhelst hoppas jag att utspelet kan medverka till att föra upp frågan om hur de stora värden som det strömmande vattnet generar ska fördelas. Från FSV har vi föreslagit att minst hälften av den fastighetsskatt som staten tar in på vattenkraftsanläggningar, i år 2.9 miljarder kronor, går till de kommuner och regioner där vattenkraften finns.

Ett svar på ”Intressant utspel från Odell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *