Epokskifte i Polen – väljarna sa ifrån!

I en orolig, alltmer auktoritär, omvärld är söndagens valresultat i Polen ett ljus i mörkret, ett epokskifte. Med bred marginal sa väljarna ifrån att de inte vill följa ”Lag och rättvisa”, PiS, vidare på vägen mot centralisering och avdemokratisering. Valdeltagandet var högt, närmare 75 procent, långt mer än vid tidigare val.

Den demokratiska oppositionen Medborgaralliansen, Tredje vägen (PSL och Polska2050) och Vänstern (Lewica), som i god tid före valet enades om att bilda regering om de fick väljarnas förtroende, fick en klar majoritet i parlamentets båda kamrar. I valet till senaten, som väljs i enmanskretsar och där oppositionen enats om gemensamma kandidater, fick man 66 av kammarens 100 mandat. I valet till andra kammaren, sejmen, fick de demokratiska allianserna 248 av de 460 mandaten.

Bild: Köerna var långa utanför vallokalerna. Större valdeltagande än någon gång sedan kommunismens fall 1989.

Frågan är hur president Andrzej Duda, knuten till PiS, kommer att agera. Det har spekulerats i att han som förste regeringsbildare kommer att utse den nuvarande premiärministern Mateusz Morawiecki med hänvisning till att PiS är största parti. Detta trots att alla vet att Morawiecki inte kan samla en majoritet. Resultatet skulle kunna bli osäkerhet och diverse turer månader framöver – vilket varken Polen eller omvärlden har råd med.

Igår kom emellertid en positiv signal om att Duda inom kort kommer att konsultera alla partier/allianser som vann mandat. Slutsatsen bör då bli att presidenten ger Donald Tusk uppdraget att bilda regering. I dagens läge är han den självklare regeringsbildaren som ordförande i det största oppositionspartiet. En ny regering kan då vara på plats ganska snabbt.

Utmaningarna för den kommande regeringen blir att återupprätta rättssäkerheten och mediefriheten. Även liberalisering av abortlagstiftningen blir en viktig fråga. Dessutom står Polen inför stora utmaningar när det gäller energiomställning, skatter och välfärd. Diskussionerna kommer att gå höga, men nu går utvecklingen i frihetlig riktning.

Av stor betydelse är att Polen omgående förbättrar samarbetet med övriga Europa i en tid då krig pågår vid landets östra gräns.

Bild: Jag fick vid valvakan möjlighet att ännu en gång träffa den sympatiske centerledaren Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, PSL. Han fick uppleva en stor valframgång.

Inför valet spekulerades om att alliansen ”Tredje vägen” mellan centerpartierna PSL och Polska2050 skulle få svårt att klara spärren på 8 procent. Väljarna gav svar på tal; Tredje vägen fick 14,4 procent av rösterna. Centerpartierna kommer att spela en central roll i den kommande regeringen. Nu diskuteras om deras 65 ledamöter i sejmen ska bilda en gemensam klubb (riksdagsgrupp) och fördjupa samarbetet.

Jag har följt PSL sedan partiet återupprättades som självständigt parti 1989 och är imponerad. I Polen kommer partier och går, men PSL består. Det är det enda parti som har suttit i sejmen hela tiden. Samarbetet med det tre år gamla partiet Polska2050, också miljöinriktat, kan förhoppningsvis stärka mittenkrafterna.

PSL arbetar för att ta hela landet i bruk och för den gröna omställningen. Samarbetet med Polska2050 ser ut att fungera väl. Partiordföranden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och kollegan Szymon Hollownia har agerat tillsammans under valrörelsen. Båda kommer sannolikt att få viktiga poster i regeringen.

Den fortsatta utvecklingen i Polen blir spännande. Väljarna har gett grannlandet söder om Östersjön demokratisk kraft i en orolig värld.

Bild: Väljarnas beslut. De demokratiska allianserna fick en klar majoritet av rösterna.

Valresultat Polen 2003

Senaten, 100 mandat (enmansvalkretsar)
PiS och närstående                                                   34 mandat
Oppositionen (gemensamma kandidater)           66 mandat

Sejmen (460 mandat)
Prawo i Sprawiedliwosc (PiS)                                  35,8 procent                     194 mandat
Koalicja Obywatelska (Medborgarplattformen) 30,70 procent                  157 mandat
Trzecia Droga (Tredje vägen/PSL,Polska2050) 14,4 procent                       65 mandat
Lewica (Vänstern)                                                        8,61 procent                       26 mandat
Konfederacia (Konfederationen)                            7,16 procent                        18 mandat

Tredje vägen, fördelning mellan ingående partier
PSL                                 27 ledamöter
Polska2050                 26 ledamöter
Övriga                           12 ledamöter (tidigare aktiva i Medborgarplattformen, Moderna och partilösa)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *