Glädjande nej till uranbolag

Det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals (CPM) vill bryta uran mitt i jordbruksbygden i Oviken. Skulle bolaget få som det vill skulle ett enormt dagbrott bli konsekvensen alldeles i närheten av Storsjön, som är dricksvattentäkt för hela centrala Jämtland. Det vore förstås vanvett att bryta ”dödens sten” (som indianerna säger) i denna gamla kulturbygd.

CPM struntar i att kommunen säger nej till uranbrytning, att länstyrelsen har uttalat att ingen uranbrytning ska förekomma i Jämtlands län – och att det finns ett starkt motstånd bland lokalbefolkningen. På sistone har företaget dock kunnat glädja sig över stöd från några folkpartister.

Jag blir glad över att Förvaltningsdomstolen i Härnösand nu följer Jordbruksverket och länsstyrelsen och avslår CPM:s ansökan om att få köpa en jordbruksfastighet mitt i området. Det kanadensiska bolagets uranjakt skapar oro i bygden och det borde vara hög tid att man tar reson och inser att det inte blir någon uranbrytning varken i Oviken eller någon annanstans i Jämtland.

Att det är uran CPM i första hand är ute efter råder ingen tvekan om. På samma sätt är det med de andra internationella prospekteringsbolagen som härjar i Jämtland, Mawson och Aura Energy. För att få stopp för deras uranjakt bör lagstiftningen skärpas så att denna verksamhet kan stoppas redan på prospekeringsstadiet. Skulle brytning av uran bli aktuell har kommunerna ett oinskränkt veto – och då bör man kunna sätta stopp redan tidigare när det inte råder någon tvekan om att det är brytning som är målsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *