Om att bränna broar

Wanja_goes_dirtyJag tillhör de centerpartister som gärna ser ett brett blocköverskridande samarbete för landets bästa. Därför tycker jag illa om den nuvarande hårda, närmast cementerade, blockpolitiken. Sanningen är ju att Centerpartiet och Socialdemokraterna vid flera tillfällen under det senaste seklet tillsammans har räddat landet. Det gäller främst krisuppgörelsen (kohandeln) 1933 då Axel Pehrsson Bramstorp och Per Albin Hansson hade modet att enas om en krispolitik för böndernas och arbetarnas bästa. På så sätt räddade man den sköra svenska demokratin när auktoritära och diktatoriska rörelser hotade. Senast ordnade Centerpartiet och Socialdemokraterna upp oredan i svensk ekonomi under 1990-talet.

Nu har de båda folkrörelsepartierna hamnat på olika barrikader i de blockpolitiska låsningar som föreligger. Tiderna kan emellertid ändras, fortare än vad vi kanske tror, och samarbete för landets bästa bli nödvändigt. Men då gäller det att inte bränna alla broar.

Visst kan man vara kritisk till en del inslag i Centerpartiets – och Alliansens – politik, men just nu går Socialdemokraterna – tillsammans med LO -längre än så. Runt om i landet gör man sitt bästa för att svartmåla Centerpartiet och Alliansen, det är bara att läsa de ofta absurda insändare som publiceras under valrörelsen.

Frågan är om inte LO, nära allierad med Socialdemokraterna, går längst i att bedriva förnedringskampanj och gå ned sig i träsket inför valet. I stället för att tala om vad man själv vill göra gör man allt för att förnedra och förtala de politiska motståndarna och regeringen. Vad Wanja Lundby-Wedin i praktiken sysslar med är smutskastning (bilden) och att bränna broar som mycket väl kan behövas redan dagen efter valet. Agerandet tyder på desperation, men sänker nivån på valdebatten till oacceptabla nivåer.

Jag vill se ett Sverige där partierna är beredda att samverka över blockgränserna för landets bästa. Alla partier kan kritiseras för att ha glömt detta, men LO-kampanjen tar priset när det gäller att smutskasta i stället för att bedriva en juste och saklig valdebatt. Väljarna är att beklaga.

0 svar på ”Om att bränna broar

  1. Tycker nog att LO:s kampanj högst rimlig, med tanke på att deras medlemmar drabbats hårdast av à-kasseförsämringar och den brutala poöitilen mot sjuka människor och svaga grupper.
    Då är deras upp och ner-kampanj förståelig. Även borgerliga partier som har regeringsmakten måste förstå och acceptera kritik.
    Synd att inte fler i den nya centernär intresserade av konstruktiv politik, utan föredrar konfrontation. Men så har man ju den gapigaste ledare som setts i svensk politik…

  2. Teo! Man kan ha en konstruktiv och tuff diskussion i sak utan att förfalla till smutskastning och personangrepp. Det är just det senare LO tyvärr bidrar med genom sin aktuella kampanj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *