Mitten växer i Norge

SentrumLiksom i Sverige har de norska mittenpartierna, sentrumspartierna, haft det ganska kämpigt på senare år. Tidigare fanns ett tydligt ”sentrumsalternativ” med Senterpartiet, Kristelig Folkeparti och liberala Venstre. För närvarande har partierna valt olika samarbetsmönster. Senterpartiet ingår i den rödgröna regeringen, medan Kristelig folkeparti och Venstre är i opposition.

Ibland diskuteras emellertid förutsättningarna för att återupprätta sentrum som regeringsalternativ. Ska det finnas någon realism i en sådan utveckling måste väljarstödet dock växa. Måhända finns det nu tecken i den riktningen. Enligt en opinonsundersökning som publiceras i Nationen har alla tre sentrumspartierna fått ökat väljarstöd på sistone. Senterpartiet är störst med 6,9 procent.

Jag anser att det är viktigt att visionen om ett mittenalternativ hålls levande såväl i Norge som i Sverige. I grunden vill en stor del av väljarkåren ha ett alternativ såväl till vänster som till höger. Förutsättningarna för politiken kan snabbt förändras – och då kan ett mittenalternativ återfå sin forna glans.

På bilden senterledaren Liv Signe Navarsete, kommun- och regionalminister. I bakgrunden Lars Peder Brekk, vice partiordförande och jordbruksminister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *