Obehagligt nätkrig underminerar demokratin

Dagens ETC
Inför valet annonserar Centerpartiet i Krokoms kommun – liksom många andra – på facebook för att föra ut budskapet till fler. Detta har emellertid även dragit till sig många oförskämda och hatiska kommentarer. Trollarmén har attackerat våra annonser. Inte för att kommentera vad det faktiskt står i annonserna utan för förtala och förnedra oss och vårt parti.

Bild; Exempel på hur Annie Lööf behandlas i youtubekanalen Riks
I veckan avslöjades att Sverigedemokraterna sedan flera år bedriver mer eller mindre dolda kampanjer för att skapa en bild av folkstorm mot politiska motståndare. Inspiration hämtas från hur Trump och hans anhängare agerar på andra sidan Atlanten. Enligt tidningen Dagens ETC avlönas t o m en särskild propagandagrupp, kallad Battlefield, av Sverigedemokraterna för att ”kriga på nätet”.

Tidningens källa uppger att gruppen ibland får ”direkta order” från SD:s partistyrelse. Om det kommer direktiv därifrån att attackera Centerpartiet och ordföranden Annie Lööf är det förstås föga förvånande. För att få fart på kampanjerna börjar de ansvariga, enligt tidningen, med att skriva fyra-fem kommentarer med grova anklagelser som sprids i olika fora. Därefter hänger följarna på. Battlefield sprider sina illasinnade kampanjer på olika närstående mediekonton. Därifrån sprids påståendena vidare till sidornas tusentals följare.

Även många falska fejkade konton används för att ge intryck för att ge intryck av att det handlar om en ”folkstorm”. Samma person kan sprida sitt hatiska budskap på tiotals eller hundratals olika konton.

Kampanjerna förs inte bara i skymundan. Även SD:s officiella kanaler, som Youtubekanal Riks, svämmar över av personangrepp och hatiska kommentarer. Särskilt utsatt är Annie Lööf. På detta finns många exempel. Kanalens ansvarige utgivare, Dick Erixon, en gång aktiv centerpartist, vill uppenbarligen hämnas på sitt gamla parti. Annars skulle han som ansvarig ingripa mot övertrampen.

Den här typen av hatiska och illasinnade kommentarer som SD och andra krafter inom de högerauktoritära kretsarna ägnar sig åt borde vara oacceptabla i en demokrati som vår. Särskilt som hatet och hetsen kan trigga personer att begå brott. Terrorbrottet under Almedalsveckan i Visby är ett förfärligt exempel.

Hursomhelst är det viktigt att vara medveten om vilka krafter som ligger bakom och drar igång olika hatkampanjer på nätet. Vi i Centerpartiet Krokom har fått en hel del exempel på hur de bedrivs den senaste tiden. Agerandet är minst sagt olustigt. SD borde stoppa sina officiella och dolda hatkampanjer och skämmas. Ett parti som sysslar med organiserat näthat, direkt eller via ombud, underminerar vår demokrati.

Ett svar på ”Obehagligt nätkrig underminerar demokratin

 1. Det stämmer att kanalen riks är uppskruvad.
  Speciellt den kvinnliga programledaren som närmast vältrar sig i vällust när hon högljutt agerar i rutan.
  Omoget, störande och i total brist på vuxet agerande.

  Man kan likväl fråga sig om det ständiga tjatet om nazister i SD är så mycket mer vuxet.
  Det som utmärker nazism i förhållande till andra usla ismer är likvideringen av människor som inte ansågs tillhöra Tysklands önskvärda befolkning.

  SD:s nationalism och tal om ett sammanhållet folk är inte på långa vägar i samma genre som nazism.
  Nationalism finns i många fler kulturer än just inom nazism både utan och med folkmord i bagaget.

  Idelig flerårig koppling SD och nazism är naturligtvis avsett att skrämma väljarna och på ett mycket olustigt sett.
  Kontraproduktivt och löjeväckande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *