Ett lågvattenmärke av Gröning

Har svarat på Lotta Grönings inlägg i ÖP. I stället för att berätta vad hon menar med Liberalernas ”comeback” som landsbygdsparti väljer hon att komma med grundlösa anklagelser mot Centerpartiet.

Lotta Gröning proklamerar Liberalernas ”comeback” som landsbygdsparti. (ÖP-webben 31/8). Om det vore sant skulle jag applådera. Tyvärr är den text Lotta Gröning åstadkommer ett lågvattenmärke. Den tidigare s-märkta ledarskribenten som jag inte sällan höll med när vi var kollegor, hon på NSD och jag på ÖP, sänker sig till en nivå som förvånar mig.

I stället för att presentera vad den liberala comebacken innebär är inlägget ett verklighetsfrämmande angrepp mot Centerpartiet. Gröning påstår att Centerpartiets ”era som landsbygdsparti” skulle vara över. Det är rent förtal. Var och en som studerar de olika partiernas politik kan konstatera att Centerpartiet arbetar för att hela Sverige ska leva, som partiet har gjort i mer än 100 år. Från en självständig mittenposition har Bondeförbundet/Centerpartiet kunnat samarbeta och påverka samhällsutvecklingen. Så även idag.

Lotta Gröning talar mot bättre vetande. Hon har själv skrivit en bok om Axel Pehrsson Bramstorp som i en avgörande tid i svensk historia visade hur Bondeförbundet tog ansvar från sin mittenposition.

Den tidigare socialdemokraten angriper Centerpartiet för att ha ”anslutit sig till det röda laget”. Att hennes eget parti inte kan hålla distans till det mest illiberala partiet, Sverigedemokraterna, nämner hon inte. Något som har fått förre partiledaren Bengt Westerberg att välja Centerpartiet i årets val.

Gröning hävdar att det är lögn när man från centerhåll har påpekat att Liberalernas krav på enhetliga elpriser i hela landet skulle innebära högre priser i norra Sverige. Men i ett uttalande från Grönings parti den 12 augusti kräver man enhetliga priser i hela Sverige med Finland som förebild. Vårt östra grannland har höga elpriser i hela landet. Resultatet skulle bli det samma hos oss.

Sedan länge arbetar jag, partipolitiskt och inom den tvärpolitiska föreningen FSV (Föreningen Sveriges Vattenkrafts- och Vindkraftskommuner och regioner) för att en rättmätig del av kraftproduktionens värden ska stanna lokalt och regionalt. En sådan reform efter förebild från Norge skulle särskilt lyfta inlandet.

Det parti som visat sig minst intresserat av en rättvisereform på detta område är Folkpartiet/Liberalerna. Uppenbarligen delar Gröning sitt partis ointresse eftersom hon skriver att det skulle handla om att ”muta kommuner med simhallar”. Man tar sig för pannan.

Att Lotta Gröning vill stärka det svenska jordbruket är positivt. Självförsörjningsgraden måste höjas. Det är något vi centerpartister arbetar för sedan länge. När jag själv var riksdagsledamot och var med om att arrangera ett seminarium för att öka självförsörjningen på mat möttes jag av fnysningar om att ”när vi nu är med i EU behöver vi inte diskutera självförsörjning. Vi kan alltid importera.” Jag hoppas att insikten om allvaret från övriga partier har infunnit sig sedan dess.

Gröning säger sig ta strid för inlandets kommuner. Om det är sant vore det bra. När hon i stället lägger kraften på att förtala det parti som sedan länge arbetar för inlandet och för att ta hela landet i bruk blir jag besviken. Jag hoppas att väljarna genomskådar detta.

Jag vill uppmana väljare som tvekar om hur de ska rösta att ta reda på vad partierna står för i dessa frågor. Den som verkligen vill stärka inlandet kan välja att lägga sin röst på det gröna, decentralistiska partiet, Centerpartiet!

Håkan Larsson, centerpartist på Rödön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *