Turerna fortsätter i Polen

Valet i Polen den 15 oktober var en stor framgång för de demokratiska krafterna. De tre allianserna Medborgarkoalitionen, KO, Tredje vägen, PSL och Polska2050, och Nya Vänstern fick en klar majoritet av väljarnas röster och var omgående beredda att bilda regering med Donald Tusk som premiärminister.

Den förlorande högerauktoritära PiS-regeringen gillade förstås inte väljarnas dom. Med president Andrzej Dudas hjälp förhalar man regeringsskiftet så mycket man kan. Duda utsåg därför den avgående premiärministern Mateusz Mazowiecki som ny regeringsbildare trots att han är högst medveten om att denne inte kommer att få majoritet i sejmen.

Idag tillträder ändå en ny Mazowieckiregering med presidentens stöd. Det blir en ”tvåveckorsregering”, eftersom sejmen kommer att ta ställning till vilken regering som har dess förtroende om ett par veckor. Då kan inte presidenten längre förhala regeringsskiftet.

Varför då dessa turer? Många befarar att det handlar om att PiS försöker att roffa åt sig så mycket som möjligt av statens tillgångar innan man får lämna regeringskanslierna. Beskyllningarna är i varje fall hårda.

Bilden: Tredje vägen – alliansen mellan PSL och Polska2050 – fick starkt stöd i valet. Ordförandena Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och Szymon Hollownia blir viktiga i polsk politik framöver.
Av allt att döma kommer ändå Donald Tusk och hans regering att tillträda i mitten av december. PiS ”starke man” Jaroslaw Kaczynski gör vad han kan för att svartmåla Tusk och kallar honom exempelvis ”tysk agent”, vilket är en hård anklagelse i Polen.
Hursomhelst kan arbetet på att återställa rättssamhället och den liberala demokratin i Polen förhoppningsvis börja med full kraft i och med regeringsskiftet. Polen är det positiva exemplet i ett Europa som annars går i högerpopulistisk riktning. Senast vann den högerextreme Geert Wilders och hans parti valet i Nederländerna.

Regeringen Tusk har vad jag förstår i stort sett både ministersammansättning och grundprogram klara för att snabbt kunna börja sitt arbete. Medborgarkoalitionen är den största alliansen och får flest ministerposter, men Tredje vägen – centerpartierna PSL och Polska2050 – får också en nyckelroll med stort inflytande. Centerpartiernas stöd bland väljarna verkar för övrigt öka även efter valet och närmar sig 20 procent.

Szymon Holownia, Polska2050:s ordförande, har redan utsetts till sejmens talman, ett uppdrag som han hittills har skött på ett utmärkt sätt. PSL-ordföranden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz blir av allt att döma vice premiärminister och försvarsminister, ett mycket viktigt uppdrag i dagens situation. Företrädare för PSL kommer även att få flera andra viktiga poster i Donald Tusks regering.

Sverige och Norden har goda skäl att stärka förbindelserna och samarbetet med Polen, grannlandet söder om Östersjön, framöver. För Centerpartiet i Sverige och övriga nordiska länder finns det starka skäl att återuppta nära förbindelser med PSL, det parti varifrån symbolerna fyrklövern och gröna fanor har hämtats – och som även idag står på samma gröna, decentralistiska grund!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *