Israels piratdåd

Israel bedriver sedan länge en stenhård blockad mot Gaza. Området kan ses som ett enda stort utomhusfängelse. Befolkningen är nästan helt beroende av livsmedelsbistånd. Man får inte möjlighet att bygga upp området efter kriget för ett och ett halvt år sedan. Industrin är lamslagen och arbetslösheten mycket hög.

Det är inte konstigt att extremism frodas under sådana omständigheter. Och det blir förstås ännu värre när en fredlig flotta av fartyg med förnödenheter till den instängda befolkningen i Gaza angrips på internationellt vatten av isrealiska soldater. Enligt de uppgifter som kommit fram har minst 19 personer dödats och många fler skadats.

Israel har gjort sig skyldigt till ett piratdåd som är oförsvarligt. Omvärlden, inklusive Sveriges regering, måste fördöma attacken på internationellt vatten.

Vad ännu värre är att agerandet riskerar att helt omöjliggöra fortsatta fredsförhandlingar. Alla borde inse att den enda vägen till hållbar fred är en tvåstatslösning, där israeler och palestinier kan leva sida vid sida i var sitt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *