Risk för högerstyre i Norge

Just nu visar opinionsundersökningarna att Höyre och Fremskrittspartiet har egen majoritet bland de norska väljarna. Håller detta i sig är risken stor att Norge får en blå-blå regering efter nästa stortingsval.

En högerregering, där missnöjespartiet Fremskrittspartiet har stort inflytande, riskerar att hota områden där Norge verkligen är ett föredöme, exempelvis distriktspolitiken. Samtidigt kan man konstatera att det uppenbarligen finns ett utbrett missnöje med den sittande röd-gröna regeringen.

Blockpolitik är ingen hit för ett centerparti, vare sig det stavas Centerpartiet och sitter i en blå-grön regering som i Sverige eller Senterpartiet och sitter i en röd-grön regering som i Norge. Jag är övertygad om att Centerpartiet/Senterpartiet måste stärka sin egen gröna och ekohumanistiska  identitet som ett konstruktivt mittenparti som är berett att samarbeta för att genomföra så mycket som möjligt av sin politik. Därför är det intressant att företrädare för Senterpartiet deltar i diskussioner om att återupprätta sentrumsalternativet i norsk politik. Måhända kan detta visa sig viktigt för att förhindra en kraftig högervridning av norsk politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *