Borten Moe eller Arnstad efter Brekk

Vice ordföranden för Senterpartiet Lars Peder Brekk har gett besked om att han inte ställer upp till omval. Lars Peder fortsätter däremot som Norges lantbruks- och matminister.

Jag tror att nord-tröndern Brekk har mycket kvar att ge. Han är en klok man, som inte minst vill utveckla samarbetet med Sverige. Det visade han med all tydlighet vid det gemensamma mötet med den svenske kollegan Eskil Erlandsson i Rödöns bygdegård före valet.

Vem ska då efterträda Lars Peder – och kanske i framtiden bli ny senterledare? Om detta pågår en allt intensivare diskussion hos grannarna i väster. Mycket tyder på att efterträdaren kommer från Tröndelag, Senterpartiets starkaste region.

De två namn som nämns mest är Ola Borten Moe från Sör-Tröndelag och Marit Arnstad från Nord-Tröndelag. Båda är mycket kompetenta, karismatiska och möjliga framtida partiledare. Ola Borten Moe är stortingsledamot och barnbarn till den legendariske statsministern Per Borten. Marit Arnstad är jurist och har varit olje- och energiminister och verkar efter några år utanför den centrala politiken vara beredd att komma igen på riksnivå.

Det blir intressant att följa diskussionen hos Senterpartiet. I mars tar partiet beslut vid landsmötet i Stjördal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *