Nationell vattensamordnare

För en tid sedan ringde Andreas Carlgren. Även om jag känner honom sedan länge är det inte var dag den upptagne och engagerade miljöministern ringer.

Vad ville Andreas? Jo, han ville utse mig till nationell vattensamordnare – och idag blev regeringens utnämning officiell.

Det är ju så att EU:s ramdirektiv för vatten är på väg att införas. I en sådan process är det många frågor som ska klargöras. Min uppgift som vattensamordnare blir att föra dialog med olika inblandade parter på olika nivåer. Jag ska lyssna till vad myndigheter, organisationer och kommuner har för synpunkter och vidarebefordra dem till regeringen.

Det blir ett spännande uppdrag att ta itu med på det nya året. En bra vattenkvalitet ligger i allas intresse, men det är förstås viktigt att åtgärderna blir balanserade och inte slår ut andra viktiga verksamheter i vårt samhälle. Själv kommer jag inleda mitt arbete som vattensamordnare med att resa runt i landet och lyssna till hur man ser på det pågående arbetet kring vattendirektivet. De fem vattenmyndigheterna kommer att höra till de första jag ska besöka.

2 svar på ”Nationell vattensamordnare

 1. Hej!
  Miljösamverkan Sverige (en samarbetsorgansation för 21 länsstyrelser) arranagerar tillsammans med Vattenmyndigheterna och Naturvårdsverket 4 seminarier i feb-mars kring ”Tillsyn för God ekologisk status”. Inbjudan nr 1 finns på webbsidan ovan. Du är hjärtligt välkommen att delta vid något av tillfällena, 4 feb i Växjö, 16 feb Västerås, 10 mars Göteborg, 16 mars Umeå. Hör gärna av dig till mig om du är intresserad och vill medverka på något sätt.
  Vänliga hälsningar
  Carina Lif
  projektledare Miljösamverkan Sverige
  070-677 13 06

 2. Hej Håkan,

  välkommen att kommentarer inlägg och min kommentar hos älvräddarna i Fiskejournalen under följande adress:
  http://alvraddarna.fiskejournalen.se/2010/11/05/hur-gar-det-med-fiskvagar-och-omlop/comment-page-1/#comment-54.

  Här kommer också min text som publicerats på sidan. Hårda ord men jag hoppas att du kan bevisa mig fel….

  ————————-
  Helt otroligt!!!

  Säg nu inte att regeringen återigen har lyckas hitta en tomte som har ingen som helst uppfattning om vilken direktiv (EU vatten direktiv) han har blivit tillsatt att efterfölja.

  Center partist…detta har jag ingen underlag för….men…med största sannolikhet väldigt partiskt till frågor till kring lantbruket.

  EU’s vattendirektiv har som ett av dom första och prioriterade målen är minska den övergödning som finns i våra vatten. En av dom absolut största orsaker till övergödning är just lantbruket. Det är är gödslet speciellt konstgödslet som rinner ut i våra vattendrag och ruinerar våra vatten.

  Mycket märkligt att man tillsätter en sådan person till denna post. Bilden förstärks ytterligare med hans kommentarer nu senast med mötet hos svensk energi.

  Sen stämmer det förvisso att vattenkraft är klimatneutralt men sedan att inte nämna att det det förintar den biologiska mångfalden och totalt utrotar lekvandrande fisk är återigen mycket märkligt. Varje kraftverk som finns i vatten med eller har haft lekvandrade fisk är SKYLDIGA att släppa minst 5% av vattenproduktionen för ett omlöpe för fisken.

  Jag håller tummarna nu och min uppfattning av Håkan kommer visa sig felaktig.

  MVh
  Loris
  ————————————-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *