Utveckla samarbetet över gränsen!

(LT 19 augusti 2014)   (ÖP 20 augusti 2014)

IMG_2528

Bilden: John Helge Inderdal, engagerad entreprenör i gränsbygden Vaajma.

Nyligenbesökte vi gränsregionen Vaajma – Hotagen (Krokom) och Frostviken (Strömsund) i Jämtland och Lierne och Röyrvik i Nord-Trøndelag. Det är ett spännande område, glesbefolkat men med stora möjligheter för framtiden.

I Sørli möter vi John Helge Inderdal, mannen som startade Lierne Bakeri på fjället och byggde upp detta till ett av Norges största bagerier. För några år sedan sålde John Helge bageriet för att han önskade satsa på annan verksamhet. Bageriet köptes emellertid ett år senare av storkoncernen Orkla som nu har beslutat lägga ned verksamheten i Lierne.

Denna utveckling var inte alls vad John Helge Inderdal tänkt sig. Han blev upprörd över Orklas agerande och försökte köpa tillbaka Lierne bakeri, men fick kalla handen. Men inte ger sig denne entreprenör i gränstrakterna för den skull. I höst börjar ett nytt bageri att byggas och nästa år är produktionen igång.

John Helge planerar samtidigt en stor landbaserad rödingodling i Sörli. Går planerna i lås kommer även den verksamheten igång under nästa år. Sammantaget kan det bli många viktiga jobb för människorna i gränsbygden.

I Valsjöbyn träffar vi de två drivande företagare, båda med Gunnar i förnamn, Fahlström och Heibring i efternamn. De arbetar målmedvetet med att utveckla gränsbygden, men mycket återstår att göra för att underlätta verksamhet på båda sidor av riksgränsen. Vi träffar också Örjan Sedin, eldsjälen som arbetar med att göra Skansen Klintaberg till ett viktigt muséum om en nutidshistoria som inte får falla i glömska.

Projektet Vaajma har utvecklat samarbetet över gränsen, exempelvis på turismens, skolans och hälsovårdens område. Det har också blivit lättare att arbeta på båda sidor av gränsen. Viktigast för framtiden är kanske att personkontakterna har stärkts.

Makthavarna i Stockholm och Oslo har uppvaktats för att få bort gränshindren, men resultatet har hittills varit ganska klent. Gunnar Fahlström berättar om det tullkrångel han möter i sin verksamhet i byggbranschen på båda sidor av gränsen. Fortfarande är det också så att en entreprenör som arbetar över gränsen måste tulldeklarera sina maskiner och ligga ute med stora summor. Gränshinder av det här slaget måste bort för att ge en gränsbygd som Vaajma möjligheter att ta vara på sin fulla utvecklingspotential.

Vi är övertygade om att ett det finns stora möjligheter i ett öst- västsamarbete mellan Sverige och Norge. För vår region, med dess urgamla kontakter över Kölen, är potentialen särskilt stor. Sverige har dessutom viktiga lärdomar att dra av Norges framgångsrika distriktspolitik för att hela landet ska leva.

Arbetet med att undanröja gränshinder och utveckla samarbetet över gränsen måste fortsätta. Det är viktigt för Vaajma, för övriga delar av Jämtland Härjedalen och Tröndelag – och i förlängningen för båda länderna på Skandinaviska halvön. Det måste även centralmakten, såväl i Stockholm som i Oslo, så småningom inse.

Maria Söderberg, Rödön

Kommunstyrelsens ordförande, Krokom (c)

Håkan Larsson, Rödön

Riksdagskandidat  (c)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *