Fortsatt kamp för elektrifiering

Sedan länge arbetar vi från Centerpartiet i Jämtlands län för att övertyga norrmännen om att det är hög tid att de rustar upp och elektrifierar Meråkerbanen, järnvägen mellan Storlien och Trondheim. Jag har själv agerat för detta vid en rad tillfällen.

Den 10 augusti träffades Norges samferdselminister Liv Signe Navarsete, tillika senterledare, och hennes svenska kollega Åsa Torstensson i Stjördal för att bland annat diskutera Meråkerbanen. Ministrarna uttalade många vackra ord och jag fick intrycket att Norge äntligen är på väg att bestämma sig för att rusta sin del av järnvägen så att visionen om snabbtåg mellan Stockholm – Östersund – Trondheim ska kunna förverkligas inom några år. Liv Signe Navarsete slog i varje fall fast att Meråkerbanen ska ses i sammanhang med upprustningen/elektrifieringen av Trönderbanan mellan Trondheim och Steinkjer. Eftersom arbetet på denna bana har påbörjats utgår jag ifrån att även Meråkerbanen kommer att rustas. Men det är bara handling som räknas. Därför fortsätter vi kampen för elektrifiering. En väl fungerande och miljövänlig järnväg över gränsen kommer att betyda mycket för att stärkra öst- västkontakterna i Nordens Gröna Bälte.

Bilden: Norges samferselminister Liv Signe Navarsete och Sveriges kommunikationsminister Åsa Torstensson flankerar Stjördals ordförer (kommunalråd) Johan Arnt Elverum efter att de medverkat i ett tunnelbygge. Foto: Håkan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *