Inspirerande besök i norr

Under ett par dagar har jag gästat de norska vattenkraftskommunernas landsmöte i Alta vid Norra ishavets strand. Det var mycket stimulerande.

Tack vare en framsynt distriktspolitik ger Norge alla delar av det vidsträckta landet möjlighet att utvecklas. Ett viktigt verktyg är att vattenkraftskommunerna får del av de stora värden som det strömmande vattnet skapar. Ett annat är de geografiskt differentierade arbetsgivaravgifterna.

Resultatet är att en kommun som Alta har fått goda förutsättningar att utvecklas. Människorna i bygden gör jobbet med samhällets stöd. På ett kvartssekel har denna utkantskommun nästan fördubblat sin befolkning.

Min uppfattning är att Sverige skulle kunna införa såväl återföring av vattenkraftsmedel som differentiera arbetsgivaravgifterna inom en nära framtid. Det skulle vara mycket effektiva redskap för att möjliggöra en positiv regional utveckling i hela landet. Egentligen handlar det enbart om politisk vilja. Att se till att den kommer fram är något som jag arbetar för. Norge har mycket att lära oss!

Bilden: Inom kort är det stortingsval i Norge. På torget i Alta city träffade de här gänget från Senterpartiet. Killen till höger heter Morten Edvardsen är partiets förstekandidat i Finnmark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *