Se upp för kartritning från ovan

Publicerad i Östersunds-Posten och Länstidningen den 3 juni 2016.

Skärmavbild 2016-06-06 kl. 10.44.30 Just nu läser jag en intressant bok om Mellanöstern av Ingmar Karlsson, tidigare diplomat och en av våra främsta kännare av regionen. Titeln är ”Roten till det onda” – och då blir man förstås nyfiken på vad som ligger bakom dagens förfärliga situation i länder som Syrien och Irak.

Roten till dagens onda kan sökas ett hundra år tillbaka, till 1916, menar Karlsson. Då satte sig britter och fransmän i hemliga förhandlingar om hur de skulle dela upp det Osmanska riket, som höll på att falla samman. De drog streck på kartan utan hänsyn till den flertusenåriga civilisationens historia, kultur och religion. Resultatet är konstlade statsgränser, som idag hundra år senare drabbar människor hårt.

Av detta kan man lära att kartritande från ovan är en farlig verksamhet. Tar man inte hänsyn till de människor som berörs kan konsekvenserna bli allvarliga.

Det kan tyckas långsökt att utifrån britters och fransmäns förehavanden för 100 år sedan dra paralleller till dagens diskussion om storregioner i Sverige. Men i princip handlar det om samma sak; man vill rita om kartan från ovan utan att konsekvenserna är analyserade och utan att frågan är förankrad bland de berörda.

Ett annat exempel är Polisen som håller på att organiseras om. Allt skulle bli så bra, sas det. Organisationen skulle byggas underifrån, närmare medborgarna. Det blev tvärtom. ”Det är ett bedrägeri av stora mått”, menar Göran Bergström, kommunalråd i Strömsund och tidigare polis. Kartritande från ovan kan få allvarliga konsekvenser…

Ändå vill starka krafter göra norra halvan av Sverige till en enda region; rita karta utan konsekvensanalys och förankring. Med enkla beslut i regering och riksdag vill man inordna region Jämtland Härjedalen i en storregion redan från 2019. Frågan ska inte diskuteras i den kommande valrörelsen, än mindre ska väljarna tillfrågas i en folkomröstning.

Lägg till detta att civilminister Shekarabi som nästa steg utlovar en ny kommunindelning. Lyckas projektet storregioner blir nästa steg större kommuner…

I vårt grannland Norge pågår en kommun- och regionreform. Men agerandet skiljer sig drastiskt från hur frågan hanteras på vår sida av Kölen. När Nord- och Sör-Tröndelag går samman är det fylkenas eget beslut efter en omfattande debatt bland medborgarna. Ingen skulle ens komma på idén att slå samman halva Norge, från Tröndelag till Finnmark, till en enda region.

Norge har långt fler kommuner än Sverige, varav många små. För närvarande pågår en landsomfattande process om kommuner ska slås samman eller ej. Grundläggande är förankring. Därför anordnas folkomröstningar runt om i landet. I en del fall har väljarna sagt ja till sammanslagningar, men i de flesta fall är svaret ett rungande nej.

Kartritande från ovan är en riskabel verksamhet oberoende av vilken nivå det handlar om. Jag ser gärna en regionreform, men den ska vara förankrad med underifrånperspektiv och i första hand handla om regionalisering av makt och resurser.

Håkan Larsson (c), Rödön

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *