Fjälljakten – het fråga i Fäviken

Fäviken2Fjälljakten är en het fråga bland alla de tusentals jägare och friluftsmänniskor som just nu finns på Fäviken Game Fair i Åre. Jägareförbundet ordnade påpassligt ett seminarium om de här frågorna vid mässan.

Den punkt som är mest kontroversiell är paragraf 3 i rennäringsförordningen, där svenska jägare jämställs med utländska jägare. Det innebär att jägare från exempelvis Italien har samma rätt att jaga ripa på statens marker som lokalbefolkningen. Sverige är uppenbarligen det enda land som har tolkat EU:s regelverk på detta sätt. Regeringen utgick vid sitt beslut för några år sedan från de tolkningar som jurister vid bland annat Jordbruksverket gjort. I dagens läge, när vi ser att exempelvis Finland, Norge och Danmark gjort andra tolkningar och fått EU-kommissionens godkännande, framstår tolkningen som övernitisk.

Vid Fäviken debatten, som leddes av Erik Arthur Egervärn, var också debattörerna centerpartisten Anders Häggkvist, moderaten Ola Sundell och socialdemokraten K G Abrahamsson (bilden) överens om att reglerna bör ändras så att jägare som bor i Sverige ska positivt särbehandlas när det gäller fjälljakten. Annars är risken stor för konflikter och ett alltför stort jakttryck.

0 svar på ”Fjälljakten – het fråga i Fäviken

  1. Det finns andra sätt att komma tillrätta med för hårt jakttryck och konflikter. Tåssåsens sameby har tillämpat en modell sedan 1987 (med uppehåll 1994-1999)där alla jägare har möjlighet att få jaga men att bara ett jaktsällskap åt gången jagar på samma mark. Vi har inte haft vare sig någon anstormning av utomnordiska jägare eller jägare från vårt västra grannland. De som jagar hos oss är nöjda och återkommer år efter år. Läs mer på http://www.ripjakt.se
    Med tanke på panelens sammansättning så är det inte svårt att förstå hur tongångarna gick. Själv var jag inte ditbjuden trots att jag arbetet med fjälljakten sedan 1987. Jag passade väl inte in i konceptet som Jägareförbundet vill framhålla.
    Jägareförbundet har under alla år konsekvent motarbetat Tåssåsenmodellen och aldrig kunnat se något bra med den.

  2. Hej Olof T!
    Jag tycker också att det är beklagligt att inte du blev inbjuden till den här debatten. Din stora kunskap om de här frågorna hade varit en tillgång för debatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *