Debatten om jakt och viltförvaltning i gång

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 21.36.09

Så har jag då – tillsammans med sekreterarna Nina och Jens – överlämnat Jaktlagsutredningens första delbetänkande till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Uppdraget var att utvärdera myndighetsansvaret när det gäller jakt och viltförvaltning. Resultatet är betänkandet Viltmyndigheten – jakt och viltförvaltning i en ny tid (SOU 2013:71).

Det känns bra att vi har kommit så här långt i vårt arbete. Glädjande är också att betänkandet redan har lett till debatt. Oberoende av vad våra utredningsansträngningar leder tror jag att vi har startat en viktig och nyttig diskussion. I en tid då vi har större viltstammar än på mycket länge behöver vi en nystart och kraftsamling på detta område. I utredningen tror vi att detta bäst åstadkoms med en ny myndighet – Viltmyndigheten – som kan koncentrera sitt arbete på jakt och förvaltning av de vilda djuren.

regeringens hemsida kan du ta del av presentationen av delbetänkandet.

Debatten inleddes redan innan vi hade presenterat delbetänkandet genom att Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson gick ut i Ekot och kritiserade utredningens slutsatser. I dagens Aftonbladet har jag utvecklat utredningens synpunkter. Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren svarar i Svenska Dagbladet.

Kommentarer till vår utredning har jag dessutom funnit hos WWF, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas riksförbund och LRF. Även tidningen Skogsaktuellt har kommenterat betänkandet. Debatten är i full gång.

Östersunds-Posten kommenterar också delbetänkandet på ledarplats. I ÖP finns även en intervju med Jens Andersson och mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *