Rödingodling en framtidsbransch

FiskodlingOdling av fisk, i första hand röding, i de reglerade och onaturligt näringsfattiga vattnen i Jämtland och övriga delar av inlandet har verkligen framtiden för sig. Det kom vi fram till i utredningen Det växande vattenbrukslandet (SOU 2009:2&9). Att odla fisk i de reglerade sjöarna är närmast en restaureringsåtgärd miljömässigt sett.

Det var naturligtvis ingen slump att en av huvudrätterna vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop var röding från Landön i Krokoms kommun. Här odlar Svensk Fjällröding fisk av bästa kvalitet.

Idag finns flera fiskodlingar i inlandet, men det finns plats för många fler. Enligt SLU i Umeå bör det vara möjligt att odla 50 000 ton röding i de reglerade sjöarna i norr. Dessutom pågår ett spännande och framgångsrikt arbete med att ersätta fiskmjöl med mussel- och svampmjöl i fiskfodret. En redan miljövänlig näring är på väg att bli ännu mer hållbar.

Jag har skrivit ett inlägg, publicerat i dagens Länstidningen, Därför ska vi odla fisk i länet, om de möjligheter som vattenbruket innebär för Jämtland och inlandet i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *