Vi hjälper bäst genom att behålla kronan

Sju år efter folkomröstningen om euro eller krona kan vi konstatera att majoriteten av väljarna gjorde en riktig bedömning. Euroland skakas av växande inre spänningar. Greklands ekonomi är på fallrepet, Spanien, Portugal, Italien och Irland är på väg i samma riktning. Euron har under några år medverkat till att dessa länder har kunnat leva över sina tillgångar. Genom alltför låga – Frankfurtbeslutade – räntor har länderna, liksom deras medborgare, kunnat låna upp enorma summor. När finanskrisen kom höll det inte längre.

Sverige har skött sin ekonomi förhållandevis väl. Riksbanken har kunnat föra en självständig penningpolitik och fastställa en räntenivå som är anpassad till svensk ekonomi. Hade Grekland haft en egen valuta skulle landet ha tvingats ta itu med sin miserabla ekonomi på ett tidigare stadium. Då skulle man inte kunnat lura omvärlden med manipulerad statistik.

En del eurokramare, med folkpartiledare Björklund i spetsen, försöker inbilla oss att vi skulle hjälpa Grekland och andra krisländer inom Euroland genom att själva skrota kronan för euron. Men det vore att göra ont värre. Vi visar mer solidaritet genom att behålla en egen valuta och en egen självständig riksbank. Sören Wibe och jag har skrivit ett inlägg om detta i Jämtlandstidningarna. Läs och begrunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *