Fortsatt centersamarbete i Polen

Polens nya regering har det tufft i sitt målmedvetna arbete att återupprätta rättssäkerheten och avpolitisera public servicemedierna. Under den högerauktoritära PiS-regeringens åtta år har domstolarna allt mer börjat styras politiskt och radio/TV blivit rena propagandakanler för maktpartiet.

”15-oktoberkoalitionen”, som samlar de demokratiska allianserna Medborgarplattformen, Tredje vägen och Nya Vänstern, möter dock hårt motstånd. PiS (”Lag och Rättvisa”) och dess ledare Jaroslaw Kaszynski har uppenbarligen inte accepterat valnederlaget utan gör vad man kan för att sabotera den nya regeringens arbete – dessutom i samverkan med presidenten, Andrzej Duda.

Förhoppningsvis kommer Donald Tusk och hans regering kunna möta utmaningarna mot att åter stärka den polska demokratin. Den nye talmannen i sejmen Szymon Holownia verkar också vara skicklig i att hantera den besvärliga situationen. Hursomhelst är den extrema polariseringen i det polska samhället ett stort problem.

Samarbete även i kommunvalet

Bilden: PSL och Polska2050 fortsätter samarbetet. Nu med gemensamma listor i det kommande kommunvalet.

Lovande för framtiden är att de båda gröna centerpartierna PSL och Polska2050, som framgångsrikt samverkade i alliansen Tredje vägen i valet till sejmen, fortsätter sitt samarbete även i kommunvalet i vår. I valet till sejmen fick Tredjevägen 14,4 procent av rösterna och båda partierna har nu nyckelpositioner i Tuskregeringen. PSL:s ordförande Wladyslaw Kosiniak-Kamysz är vice premiärminister och försvarsminister, meda ordföranden i Polska2050 Szymon Holownia är talman i sejmen. Ministrar från Tredje vägen ansvarar idag för viktiga områden som miljö, jordbruk/landsbygd, infrastruktur och regional utveckling.

Kommunvalet i vår blir en viktig test på hur de polska väljarna ser på det nya styret, men självfallet främst om hur demokratin ska fungera och stärkas lokalt. Tredje vägen slår också fast att det viktigaste målet är ”en stark lokal demokrati”.  

Att världens äldsta centerparti PSL (grundat 1895) och världens yngsta centerparti Polska2050 (grundat 2020) samarbetar är både intressant och lovande. Även om partihistorien skiljer sig drastiskt står båda partierna på en stabil centergrund med decentralisering, miljöansvar och förnybar energi som gemensamma mål.

Bilden: Samarbetet i valalliansen Tredje vägen fungerade väl. Nu fortsätter samarbetet mellan PSL och Polska2050 även i det kommande kommunvalet. Här partiordförandena Szymon Hollownia (nu sejmens talman) och Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (nu vice premiärminiser och försvarsminister).

Organisationsmässigt ser partierna olika ut. PSL är ett traditionellt folkrörelseparti med många medlemmar, ungefär som centerrörelsen varit i Sverige, medan Polska2050 är ett mer aktivistiskt parti. Tillsammans kompletterar centerpartierna varandra och har förutsättningar att vara starka både på landsbygden och i de större städerna. Fortsätter samarbetet att fungera så väl som nu är det inte omöjligt att det så småningom leder till en partisammanslagning. Särskilt som personrelationerna verkar fungera väl.

Dags för att återuppta samarbetet

Bilden: Inom PSL hålls historien levande. Här en bild på Wincenty Witos, som var premiärminister på 1920-talet och en av initiativtagarna till Gröna Internationalen, samarbetsorganisationen mellan gröna, agrardemokratiska partier. 

Under 1990-talet samarbetade Centerpartiet och PSL både bilateralt och inom INC (International Network of Centre Parties). Efter millennieskiftet valde partierna emellertid att ansluta sig till olika partigrupper och samarbetet somnade in. Jag har hela tiden beklagat detta eftersom PSL är ett lika genuint grönt centerparti som tidigare. Min förhoppning är att samarbetet ska återupptas. Måhända kan detta underlättas av att Polska2050 är medlem i samma grupp som Centerpartiet, liberala Renew Europe…

Hursomhelst är det intressant att följa den politiska utvecklingen i grannlandet söder om Östersjön. Genom valet i oktober har Polen tänt ett ljus i ett ganska mörkt Europa. Vi får hoppas att den nya regeringen framgångsrikt kommer att stärka demokratin och åter göra landet till ett föredöme i östra Europa. Utmaningarna är många i dagens orostid, då krig pågår i Polens grannland Ukraina.

12 gwarancji Trzeciej Drogi

Ett svar på ”Fortsatt centersamarbete i Polen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *