Underlag för självrannsakan (c)

Ett omfattande valanalysarbete pågår för närvarande inom centerrörelsen, även om det inte är lika bullrigt som den socialdemokratiska motsvarigheten. Jag hoppas emellertid att arbetet blir ärligt och grundligt. Det behövs en omfattande självrannsakan, inte minst när det gäller orsakerna till att Centerpartiet har förlorat stöd i sina traditionella områden, särskilt i norra Sverige.

En bra grund för denna självrannsakan kan boken Landet utanför (Leopard) av journalisten Kristina Mattsson vara. Boken ger en verklighetsnära bild av utvecklingen på landsbygden – och varför många väljare är besvikna på Centerpartiet, som man har haft stora förhoppningar på. Mattsson har också besökt Norge, som för en långt mer kraftfull distriktspolitik.

Jag och många andra centerpartister har länge kämpat för att vi även i Sverige ska införa kraftfulla åtgärder som återföring av vattenkraftsmedel och geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter. Erfarenheterna från Norge visar att detta är åtgärder som fungerar om man vill att hela landet ska leva och utvecklas. Det är hög tid för Centerpartiet att offensivt driva sina egna ståndpunkter för att utveckla hela landet.

Yngve Sunesson skriver en insiktsfull ledare om detta i dagens utgåva av Hallands Nyheter. Jag hoppas att Annie Johansson och övriga ledamöter i den centrala valanalysgruppen läser och tar intryck.

0 svar på ”Underlag för självrannsakan (c)

 1. Ja det behövs sannerligen en rejäl självrannsakan!!!
  Alla steg åt höger för att tillfredställa övriga allianspartier och främst moderaterna har ratats av väljarna och många centerpartister.
  – Att överge stopplagen mot kärnkraft trots att det fanns en riksdagsmajoritet mot.
  – Att överge en sund regionalpolitik där vi ser till att alla delar av landet har tillgång till bra infrastruktur (utförsäljning av infrastuktur och t.ex apoteket AB)
  – Att känslokallt överge ca 40 000 st sjuka människor och hänvisa dessa till arbetsförmedlingen.(tidsbegränsning av sjukpenningen och borttagning av tidsbegränsad sjukpenning).
  – Att ideligen föreslå försämringar i arbetsrätten.

  Ja detta är bara några exempel på omsvängningar som borde beaktas i analysen.
  Vi känner numera inte igen centern som tidigare var ett mittenparti som stod för den lilla människan. Decentralisering var ett nyckelord och liberal skulle ingen c-partist ta i sin mun.

  Ja hoppas valanlysen går till botten med centerns misslyckade val. Under valnatten såg Maud Olofsson ut som en vinnare men sanningen är att hon tappat mer av sina väljare procentuellt än Socialdemokraterna. På frågan varför hon var så glad svarade Maud i riksdagen att hon får fortsätta sitta i regeringen. Är detta centerns nya mål att till varje pris anpassa sig och sitta i regeringsställning finns snart inget centerparti kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *