Borg förblindad av euron

BorgFinansminister Anders Borg har utan tvekan skött sitt värv väl under finanskrisen. Ändå verkar han inte ha insett att en gemensam valuta i ett område med helt olika ekonomiska förutsättningar är en tokig idé. En rad ekonomer som den brittiska tidningen Sunday Telegraph. refererade i Svenska Dagbladet,  har talat med tror däremot att euron i nuvarande form inte kommer att existera om fem år.

Den djupa ekonomiska krisen i Grekland har förstärkts av att landet haft en alldeles för låg ränta under lång tid. Det gäller även övriga krisländer som Spanien, Portugal och Irland. Detta har kunnat ske på grund av den ”genomsnittsränta” som Centralbanken i Frankfurt har fastställt för hela eurozonen.

Utvecklingen inom Euroland har hittills blivit ungefär som kritikerna har varnat för. Att Sverige har kvar en egen valuta och därmed kan föra en självständig penningpolitik och sätta en ränta som är anpassad till svensk ekonomi har varit och är en stor fördel. Ändå är den svenske finansministern uppenbarligen ideologiskt förblindad av tanken på en gemensam valuta i Europa. Men verkligheten kommer förhoppningsvis så småningom att öppna ögonen även på honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *