Under senare tid har jag följt såväl Centerpartiet i Finland som Senterpartiet i Norge lite närmare. Det är inspirerande. Båda partierna verkar nämligen vara i god form inför valen senare i år.
Mindre än en månad återstår till riksdagsvalet i Finland. Finländarna går till valurnorna den 19 april. Centerpartiet är för närvarande, enligt opinionsmätningarna, landets i särklass största parti med kring 25 procents uppslutning. Håller det även på valdagen kommer centerledaren Juha Sipilä (se valaffischen, ”Finland i form”) med all sannolikhet att få uppdraget att bilda regering.
Huvudorsaken till det finländska partiets framgångar i opinionen är att man driver en tydlig grön och decentralitisk politik som väljarna känner igen. Utmaningen för Centerpartiet är att få ”Finland i form”. Partiordföranden Juha Sipilä – som uppenbarligen går igenom TV-rutan – har också stor positiv betydelse för framgångarna. Lägg till detta att Centerpartiet framstår som ett tydligt grönt alternativ såväl till Samlingspartiet som till Socialdemokraterna. Partiet går ut till väljarna med sin egen politik samtidigt som man är beredd till regeringssamverkan efter valet. Hård blockpolitik är främmande för Finland.
Även i Norge är det val i år, närmare bestämt till fylken och kommuner i september. Valrörelsen börjar redan märkas. Senterpartiet är utan tvekan på uppgång, efter en bråkig tid för något år sedan. Vid partiets landsmöte i Haugesund den gångna helgen var stämningen mycket god. Partiordförande Trygve Slagsvold Vedum (se bilden) har en stark ställning och omvaldes av ett enigt landsmöte.
Senterpartiet kritiserar starkt de centralistiska förslag som den blå-blå regeringen lägger fram. Partiet arbetar entydigt för att distrikten och lokalsamhällena ska leva, hela landet ska tas i bruk. Decentralisering är den politiska strategi Senterpartiet hela tiden driver. ”Et desentralisert samfunn er et mer robust samfunn, som är mindre sårbart. Et desentralisert samfull evner å stadig møte nye utfordringer og samtidig bygge opp om menneskelige felleskap”, slår man fast i det nya programmet ”Gode naermiljø”.
Inte heller Senterpartiet sitter fast i blockpolitik. Partiet är berett att utifrån sin position i politikens centrum ta ansvar i regering om förutsättningarna återkommer efter nästa val. Man kompromissar inte om sitt program med andra partier före valet.
Såväl Centerpartiet i Finland som Senterpartiet i Norge är självständiga och pragmatiska partier i politikens centrum. Båda partierna är beredda att ta ansvar i regering utifrån valresultat och de sakpolitiska förutsättningarna. Partierna binder inte upp sig för en speciell regerinskonstellation på förhand.
Det svenska Centerpartiets har genom decennierna haft samma utgångspunkt. Utifrån en självständig mittenposition har partiet kunnat ta ansvar, göra uppgörelser och ingå i olika regeringar när förutsättningar för detta har funnits. Sedan början av 2000-talet har blockpolitiken emellertid varit i det närmaste cementerad. Inom Alliansen har det gamla högerpartiet moderaterna varit det största, och därmed ledande, partiet, varför även Centerpartiet av många väljare idag uppfattas som ett parti till höger. Det är problematiskt eftersom Centerpartiet i Sverige vilar på samma gröna, decentralistiska mittengrund som systerpartierna i Finland och Norge. Blockpolitiken bör luckras upp för att möjliggöra breda uppgörelser för landets bästa.
Inte minst ur denna synvinkel var det mycket positivt att Annie Lööf gjorde ett starkt framträdande på Senterpartiets landsmöte i fredags. De norska senterpartisterna uppskattade verkligen Annies framträdande. Jag hoppas att Annie tog med sig en hel del inspiration med hem från Haugesund.
Det är viktigt att de gröna centerpartierna i Norden åter utvecklar sitt samarbete och hämtar inspiration och erfarenheter från varandra. Att de nordiska länderna behöver starka centerpartier även i vår tid råder ingen tvekan om.