Dags för jämt-trönderskt OS?!

(Publicerat i ÖP:s pappersversion 20 mars 2015)

Krönikören Pamela Andersson Skärmavbild 2012-08-13 kl. 09.40.33pläderar i ÖP (16/3) för en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026. Skid-VM i Falun, som var fantastiskt på flera sätt, inspirerar Pamela att föreslå olympiska vinterspel i Stockholm/Falun/Åre om elva år.

Jag håller med om att det är på tiden att Sverige äntligen bjuder in världens idrottsungdom till olympiska vinterlekar. Det finns emellertid ett annat, och enligt min mening, bättre alternativ, ett OS i Trondheim/Åre/Östersund. Förutsättningarna för ett sådant arrangemang är bättre än tidigare. Detta sagt utan att jag har något emot Falun.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har äntligen moderniserat sitt regelverk (Agenda 2020) och öppnat för spel som i ökad utsträckning bygger på hållbarhet och resurshushållning. IOK öppnar också för att olympiska spel ska kunna spridas på flera orter och samarrangeras av flera länder.

Såväl Stockholm som Oslo drog sig ur ansökningsprocessen inför vinter-OS 2022. Nu återstår bara Almaty i Kazakstan och Peking i Kina som kandidater. Vilken av kandidaterna som får stå värd för arrangemanget beslutas vid IOK:s kongress i Kuala Lumpur 31 juli. Av allt att döma kommer arrangemanget hursomhelst att hamna i Asien. Detta innebär att förutsättningarna för ett OS 2026 i Europa är mycket goda.

Jag hoppas att de olympiska kommittérna och idrottsrörelsen i övrigt i de båda skandinaviska länderna snarast börjar diskutera en gemensam OS-ansökan för 2026. Konkurrensen är hård i skidspåren men tillsammans bör Sverige och Norge kunna ta fram ett fantastiskt vinter-OS-koncept. En ansökan om att gemensamt få stå värd för olympiska vinterspel bör kunna få helhjärtad uppbackning av såväl regeringarna och näringslivet.

Förutsättningarna för att genomföra ett vinter-OS i Tröndelag och Jämtland är ypperliga. För den gemensamma regionen, Nordens Gröna Bälte, skulle ett OS innebära ett långsiktigt lyft. Regionen skulle bindas samma på många olika sätt.

Jag håller med Pamela Andersson om att det vore fantastiskt med ett vinter-OS 2026, ett arrangemang att se fram emot och som skulle inspirera nya generationer till fysisk aktivitet. Varför inte då satsa på ett gemensamt norsk- svenskt arrangemang?

Sverige och Norge hör till världens främsta vinteridrottsnationer. Låt oss visa att det även gäller när det handlar om att arrangera olympiska vinterspel!

Håkan Larsson, Rödön

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *