Krönika i Skånska Dagbladet och Norra Skåne 16/8 2021
”Den nuvarande centraliseringspolitiken har visat sig vara fel – på alla strukturplan och den måste genom decentralismen vändas till ett så långt möjligt decentraliserat samhälle. Det gäller samhällsstyrelsen, bebyggelsen och näringslivet.”
Så skrev Gustaf Jonnergård i ”Decentraliserat samhälle” 1972. Jonnergård är Centerpartiets främste ideolog, men tyvärr ganska bortglömd idag. Under hans tid som partisekreterare växte partiet från nio procent 1956 till 25,1 procent 1973. Ett skäl till framgången är att partiet samtidigt utvecklade sin egen unika idégrund, decentralismen. Vi var många som stolt prydde våra tröjor med märket ”Decentralist”.
Centerpartiet arbetar vidare för decentralisering, men av en för mig svårbegriplig anledning används numera sällan begreppet ”decentralism” om partiets ideologi. I stället är det ”liberalism” som gäller. Gustaf Jonnergård använde nästan aldrig detta begrepp och markerade i så fall att det handlade om socialliberalism i kontrast till ”den gamla liberalismen”, idag kallad ”nyliberalism”.
Hos norska Senterpartiet lever begreppet ”desentralism” i högönsklig välmåga. John Dale samarbetade nära med ”chefsideologen” Jonnergård. Den tidigare partisekreterare konstaterar i boken ”Nær folk genom 100 år” att ”desentraliseringsideologien kom fra Sverige”. Själv bidrog Dale till idédebatten över Kölen genom att överföra ”lokalsamhällesidén” till vår sida.
Häromdagen följde jag ett webbseminarium, arrangerat av norska Lokalsamfunnsforeningen, om ”Centraliseringens skuggsida”. Seminariet övertygade mig om att decentralismen lever. Inte bara i Norge utan även i Danmark.
I Sverige har Socialdemokraterna ofta bedrivit en centralistisk politik, men deras danska systerparti arbetar numera för decentralisering, ett samhälle ”tættere på”. Med på seminariet var Danmarks inrikesminister Kaare Dybvad Bek. Att lyssna på honom var som att lyssna på en modern Jonnergård.
2005 genomförde dåvarande regering (Venstre och Konservative) en omfattande centralisering, den största ”maktsammanklumpningen” på 150 år. Antalet kommuner minskade från 271 till 98, polis, domstolar och högskolor centraliserades. Men missnöjet växte och när Mette Fredriksens regering tillträdde 2019 lanserades en ”närhetsreform”. Alla ska ha tillgång till välfärdstjänster oberoende var man bor och makten ska decentraliseras för att säkra lokalt inflytande. Det handlar om att göra upp med föreställningen att centralisering är en naturlag och i stället satsa på levande lokalsamhällen i hela landet.
I Norge hämtar Senterpartiet, och Arbeiderpartiet, inspiration från Danmark för att bryta den centralisering Erna Solbergs høyreledda regering sysslat med de senaste åtta åren. Fylken och kommuner har slagits samman, polis och myndigheter centraliserats. En regering med Senterpartiet och Arbeiderpartiet kommer, som centerledaren Trygve Slagsvold Vedum uttrycker saken, att ”ta närheten tillbaka”.
Centerpartiet har inspiration att hämta från sitt norska systerparti och från de egna gröna rötterna, inte minst Jonnergårds skrifter. Socialdemokraterna kan inspireras av sina danska partivänner och kasta resterna av sitt centralistiska tankegods på sophögen. Decentralismen är tillbaka!
Fantastiskt roligt och decentralismen är verkligen positivt för Centern och framtiden i den utveckling vi nu ser både i Sverige och världen. Bra Håkan och bra skrivet,