Får jag bli Din ombudsman i EU?

En intensiv, månadslång valrörelse är till ända. I morgon, den 7 juni, är det väljarna som utser de 18 ledamöter som ska företräda Sverige i Europaparlamentet de närmaste fem åren. Jag hoppas att vara en av dem.

I början av kampanjen skrev jag att jag att hoppas bli mina väljares ombudsman i EU. Ombudsman är ett fint ord som väl täcker innebörden i den uppgift jag är beredd att ta på mig. Får jag bli Din ombudsman i EU?

Jag ser som min uppgift, om jag blir vald till Europaparlamentet, att vara en tydlig röst, ombud för, för miljövänner, entreprenörer och decentralister i Bryssel och Strasbourg. Det vidsträckta, men glesbefolkade, norra Sverige behöver tydliga röster när besluten fattas. Vad vi än anser om EU så berör besluten oss i vår vardag och då är det förstås viktigt att kunna påverka.

Min vision, som jag vill arbeta för att förverkliga, är att bygga det europeiska samarbetet underifrån. Samarbetet bör utvecklas mellan länderna, Demokratiernas Europa, och utvecklingen mot en centraliserad statsbildning avbrytas.

Genuint gränsöverskridande frågor som miljö och klimat, handel och brottsbekämpning ska hanteras på EU-nivå, men klåfingrig detaljstyrning typ ambitioner att styra jaktpolitiken i medlemsländerna, att bestämma hur många träd som ska få finnas i en beteshage etc ska Bryssel inte syssla med. Jag har föreslagit att EU ska sättas på bantningskur.

Hur mandaten fördelas får vi veta i röstsammanräkningen söndag kväll, men hur kryssen fördelas får vi inte veta förrän onsdag kväll. Vi står inför mycket spännande dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *