Skärpning SJ!

För någon vecka sedan uppmanade jag Green Cargo att skärpa sig, när bolaget hade presenterat planer på att lägga ned flera omlastningsstationer i Jämtland och i stället transportera godset per väg till Ånge. Det är naturligtvis oansvarigt och jag vet att ansträngningar pågår för att få ledningen att ta reson.

Nu är det på sin plats att ge samma uppmaning till SJ, som tänker lägga ned nattåggstrafiken till Storlien. I stället ska tågen vända i Duved. Inte heller tänker man köra X2000 till Storlien. Dessa tokiga förslag slår förstås hårt mot Storlien – och även detta statliga bolaget har anledning att ändra sig. Skärpning SJ!

Som tur är har vi Mittnabotrafiken som trafikerar hela sträckan Sundsvall-Östersund-Trondheim. Men SJ:s agerande är ändå oacceptabelt. Vad man skulle göra är att öka samarbetet med norska NSB och medverka till att trycka på de norska myndigheterna att snarast rusta upp och elektrifiera Meråkerbanen – Storlien – Trondheim. När detta förhoppningsvis snart sker kan snabbtåg börja trafikera hela sträckan Stockholm – Östersund – Trondheim – Oslo – Stockholm. Då skulle tågtrafiken få ett lyft, inte bara för Storlien utan för stora delar av den Skandinaviska halvön. Det är i den riktningen vi måste arbeta.

0 svar på ”Skärpning SJ!

  1. Bra Håkan att du engagerar dig i SJ.s vansinniga planer att lägga ner trafiken till Storlien. Jag gissar att grunden till beslutet bottnar i det orimliga gamla trafikbeslutetet fr 60-talet att alla vägslag skall bära sina kostnader och SJ alltså drivas affärsmässigt med krav på lönsamt. Tvärtemot bör ju SJ, för att vara ”hela folkets järnväg” kunna garantera att även icke lönsam tågtrafik skall kunna bedrivas också i glesbygden. Hur långt räcker f.ö de 9 miljoner som skattebetalarna(?) måste spendera för att bygga ny vändplan i Duved? Vad sägs om att i stället låta SJ köpa upp Högfjällshotellet i Storlien coh sätta farat på turismen i västra Jämtland!!
    MVH,
    mats hultman
    frösön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *