Förvånande insikt från oväntat håll

Ibland blir man förvånad. Idag blev jag det när jag läste debattsidan i Expressen. Där manar nämligen Timbros vd Markus Uvell Centerpartiet att ”vända hemåt”, till de egna rötterna.

Vad är det då som förvånar mig? Jo, att högsta chefen för den ultraliberala tankesmedjan Timbro inser att Centerpartiet inte kan bli det nyliberala, liberalistiska parti som samma tankesmedja har arbetat för under mer än ett decennium. Det är Timbro som målmedvetet och systematiskt har arbetat för att få unga centerpartister att läsa nyliberala tänkare som Rand och Nozick i stället för Gustaf Jonnergård. Delvis har man lyckats; det fanns ju till och med en CUF-ordförande som sa sig ”älska Timbro”.

Bilden av Centerpartiet i huvudstadsmedia har blivit därefter; en bild av partiet som genuina centerpartister runt om i landet inte har känt igen. När en grupp vid årsskiftet presenterade ett förslag till nytt idéprogram med en rad extremliberala förslag reagerade emellertid folkrörelsen med kraft och det program som senare antogs blev också tydligt centergrönt. 

Direktör Uvell har uppenbarligen nu insett att hans egen och Timbros nyliberala agenda inte fungerar för Centerpartiet. Att bryta med den egna idétraditionen fungerar inte om man vill behålla stödet bland de egna kärngrupperna. Jag vet i och för sig inte vad han har för baktankar, men han har rätt i att Centerpartiets gröna rötter med ansvarstagande för hela landet är partiets styrka även i vår tid. Som han själv skriver är ”en mer tydligt marknadsliberal högerpolitik” inget framgångsrecept för Centerpartiet.

Min förhoppning är att Centerpartiet ska hämta näring från de gröna, decentralistiska rötterna för framgångsrikt kunna möta framtiden. Lyft fram den egna agrardemokratiska, decentralistiska ideologin – ekohumanismen – och markera partiets självständiga mittenposition. I den rollen fyller Centerpartiet en viktig funktion i det svenska politiska landskapet.

Med en tydlig landsbygdspolitik kan partiet vinna ökat stöd även i de större städerna. Landsbygdens vänner är fler än de som faktiskt bor på landsbygden. Stad och land hand i hand. Stämman i Karlstad i september blir ett viktigt tillfälle för att visa detta.

 

2 svar på ”Förvånande insikt från oväntat håll

 1. De flesta som bor i Stockholms området är inte alls s.k Ekenskisar/donnor, dvs urstockholmare. Utan merparten av Stockholmarna är komna från landsbygden. Jobben fanns – och finns – i huvudstaden. Till Stockholm har vi flyttat in som minst 1.5 miljoner lantisar i modern tid. Klart vi har klart för oss vars vi är ändå kommen från. Och svenskens längtan till landet och den röda stugan är sannerligen i samklang med våra rötter. Så många som har råd förverkligar också denna längtan. Den röda stugan på vår kära landsbygd. Vi har en historia och ett modernt liv. Här har Centerpartiet sin totala framtidspotential, förutom alla miljoner som redan bor på landsbygden. Centerpartiet har sin i potential kraft bli bästa värnare av den blågula landsbygdens vara och bra liv. I stället har partiet under olycksalig kompass styrt det guldtyngda C-skeppet mot bisarra nyliberaler som saknar social färdriktning, social grund, saknar geografiskt hem, och som de facto innebär en revolt mot centerpartiets rationella, ekonomistiskt kloka och samtidigt humanistiska bondeförnuft.
  När nu Timbros Vd – av skäl som vi väl kan fundera över – säger att alla dessa ledande Centerpartister som gått med i vårt nyliberala tåg ska fatta att de NU sitter på helt fel tåg är verkligen oväntat. Här har den nyliberala tankekedjan pekat med hela handen, och så är det fel. Denna nyorientering ledde C helt fel. Han menar förstås partiordförande/partisekreterare och centerledningen i synnerhet.
  Och hur gör Centern nu då?
  Partiledaren leder oss helt fel, hon har helt fel värderingar.
  Och?
  För Centerrörelsens rötter är såväl humanistiska som rationellt företagsbejakande. Allt finns där i hur man för sig i ett socialt samhälle.
  Och gränsen till de sociala skattesänkarnas inhumana egoistparti lika solklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *