Fantastisk centerframgång i Litauens parlamentsval

Från vårt grannland på andra skarmavbild-2016-10-31-kl-17-45-49sidan Östersjön, Litauen, nås jag av en glädjande nyhet; landets gröna centerparti LVZS, ”Unionen av bönder och gröna” har fått ett enormt gensvar från landets väljare. Från att ha haft en ledamot i landets parlament, seimas, i valet 2012 får partiet nu hela 56 platser – och blir det största partiet. I procent ökade LVZS med 18,40 procent till 22,45 procent.

Av allt att döma får partiordföranden Ramunas Karbauskis nu president Dalia Grybauskaitės uppdrag att bilda regering. Enligt kännaren av baltisk politik Enn Kokk verkar partiet hålla öppet åt såväl höger som vänster i de kommande regeringsförhandlingarna.

LVZS bildades 2001 och är ett grönt parti på agrardemokratisk grund, ett typiskt centerparti av traditionellt snitt. Av allt att döma har partiet i oktobervalet tagit röster från såväl Socialdemokraterna, som lett landets regering fram till oktobervalet, som från den kristdemokratiska Fosterlandsunionen. Grunden för den fantastiska valframgången var partiets program för ”en hållbar utveckling av Litauen”.

Centerpartiet LVZS är främst starkt på landsbygden och har särskilt vunnit stöd från de sämst ställda grupperna i samhället. Partiet vill motverka den utveckling som innebär att många unga litauer lämnar landet för att jobba utomlands. Under det senaste decenniet har Litauens befolkning minskat från 3,3 miljoner till 2,9 miljoner – och det är en utveckling som inte kan fortsätta. Det gäller att skapa jobb och utveckling i hemlandet. Att LVZS också aktivt driver miljöfrågorna fick också ett starkt gehör hos väljarna.

LVZS har sedan 2014 en plats litauen-partiemblemi Europaparlamentet. Ledamoten Bronis Ropé valde efter diverse turer att ansluta sig till gröna gruppen. Att partiet är ett grönt, agrardemokratiskt, parti råder ingen tvekan om, varför en inbjudan förhoppningsvis kommer från polska Centerpartiet PSL till det möte för gröna, decentralistiska partier som planeras nästa vår.

Att Centerpartiet i Litauen under de två valomgångarna i oktober vann en enorm, unik, valframgång har knappast alls uppmärksammats i Sverige. Framgången bör i varje fall stimulera det svenska systerpartiet att utveckla kontakterna över Östersjön.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *