En stor politisk ledare

Självfallet är det bra att en av FÄLLDIN KÄRNKRAFTSOMRÖSTNINGSveriges absolut viktigaste politiska ledare under det senaste seklet uppmärksammas i Sveriges Television. Jag tänker naturligtvis på Thorbjörn Fälldin (1926-2016), som Pär Fjällström (som en gång gick i min klass på Journalisthögskolan) har gjort en dokumentär om, uppdelad i två timslånga program.

Jag träffade Thorbjörn många gånger när jag arbetade på CUF:s RO, lyssnade på honom på riksdagsgruppen och vid många stämmor. Vid den berömda debatten mellan Thorbjörn och Olof Palme i Scandinavium 1976 fanns jag på plats. Det var inte alltid jag höll med Thorbjörn men jag beundrade honom på flera sätt. Att en enkel bonde från Ådalen var så kraftfull och fick förtroendet att leda landets regering var fantastiskt i sig. Han representerade verkligen ”småfolket”.

Thorbjörn var i grunden en sann mittenpolitiker. Han var icke-socialist men ingen högerpolitiker, som Anders Ljunggren konstaterar i dokumentären. Grunden var att bygga ett generellt välfärdssamhälle i hela landet. Trygghet och frihet i förening. Thorbjörn använde aldrig beteckningen ”borgerlig” om sig själv eller centerpolitiken. Där menar jag att dagens företrädare har en del att lära.

Thorbjörn förde miljön långt upp på den politiska agendan. Han insåg kärnkraftens risker långt före andra svenska partiledare. Tänk om vi hade fått en riksdagsmajoritet för att avveckla kärnkraften på ett tidigt stadium och i stället satsat på förnybara energikällor som Thorbjörn och Centerpartiet arbetade för redan på 1970-talet. Då hade Sverige idag varit ett verkligt föredöme och redan haft ett helt förnybart energisystem. Då hade vi haft långt mindre högradioaktivt avfall att hålla avskilt från allt levande i hundratusentals år.

De flesta kommentarer till SVT:s Fälldindokumentär är positiva, men i DN skiljer Johan Croneman ut sig. Han tycker att dokumentären är ”devot”, vilket väl i det här sammanhanget lär betyda fjäskig, underdånig eller något i den stilen. Jag håller inte alls med. Pär Fjällström har gjort en bra dokumentär om en av Sveriges största politiska ledare utan att fördenskull hemfalla åt underdånighet. Att landet hade en stor politisk ledare från landsbygden är måhända svårt att svälja för en medieman i huvudstaden.

Dokumentären om Thorbjörn Fälldin kan ses på SVT Play. Gör gärna det om du inte redan har sett den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *