Grön centerpolitik för hela Europa

Annerledes-EuropamedLivSigne2Äntligen har vi då presenterat boken Annerledes-Europa (Pax forlag). Under flera år har Kjell Dahle och jag arbetat med att ge en överblick över hur de gröna centeridéerna har utvecklats i Europa – och nu föreligger resultatet i bokform.

Det hela började 1895, då det polska Bondepartiet/Folkrörelsepartiet PSL såg dagens ljus. Därefter bildades agrardemokratiska partier runt om i Europa, även i Norden. Via den Gröna Internationalen, som existerade under mellankrigstiden spreds de gröna idéerna, men också symboler som gröna fanor och fyrklövrar. De nordiska centerpartierna är en del av denna europeiska rörelse, även om många centerpartister inte är medvetna om detta.

Med vår bok hoppas vi kunna sprida kunskap om både historia och idéutveckling. Kjell och jag visar i Annerledes-Europa att den gröna centerideologin, i Sverige kallad ekohumanismen, står för ett eget alternativ till tradionella -ismer som liberalism, konservatism och socialism. I boken lyfter vi särskilt fram agrardemokratiska veteraner som Carl Berglund, Santeri Alkio, Nils Traedal, Wincenty Witos, Aleksander Stambolijskij och Antonin Svehla. Många är idag bortglömda men de har betytt mycket för utvecklingen i Europa ända fram till våra dagar.

Jag tror att boken kan medverka till att stärka självtilliten hos centerpartisterna i våra länder. Boken ges ut på norska inför Senterpartiets 90-årsjubileum i helgen, men är läsvärd även för svenska centerpartister. Förhoppningsvis kommer den i svensk utgåva så småningom, men det finns ingen anledning att vänta på det. En norsk läsövning är nyttig för oss alla. Läs gärna Nationens utmärkta artikel om Annerledes-Europa.

Grön Politik för Det Goda Livet!

Bilden: Författarna till boken Annerledes-Europa Kjell Dahle och Håkan Larsson flankerar senterledaren Liv Signe Navarsete vid dagens presskonferens. Liv Signe fick det första exemplaret vid dagens presentation. (Foto: Senterpartiet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *