Det är inte omöjligt att söndagens massiva manifestation för demokrati i Warszawa kan få avgörande betydelse för Polens framtid. Kanske en halv miljon polacker – från alla demokratiska oppositionspartier – visade genom sitt deltagande sitt motstånd mot den allt mer auktoritära PiS-regimen.
Utlösande för de stora protesterna är en ny lag, ”Lagen om en statlig kommission för att undersöka ryskt inflytande på Republiken Polens inre säkerhet under åren 2007 – 2022”. Oppositionen döpte snabbt om lagen till ”Lex Tusk” eftersom syftet uppenbarligen var att förbjuda den tidigare premiärministern och ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk, att delta i det politiska livet. Han är oppositionens främste kandidat till premiärministerposten. Lagen kan också användas mot andra oppositionspolitiker.
Hela lagen är rättsvidrig. Meningen är att en kommission på nio personer, utsedda av sejmen, som kontrolleras av regeringen – PiS (Lag och rättvisa), ska kunna döma personer som anses vara säkerhetsrisker. En person som någon gång under de 26 aktuella åren bedöms ha tagit beslut som har främjat ryskt inflytande skulle kunna förbjudas att beträda viktiga politiska poster.
Bild: I ledningen för söndagens marsch i Warszawa gick gamle Solidaritetsledaren Lech Walesa (i mitten) tillsammans med Medborgarplattformens ledare Donald Tusk (t h) och Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski (t v).
Upplägget är helt subjektivt och strider mot de grundläggande principerna i ett demokratiskt rättssamhälle. Kritiken blev också omgående hård såväl inom Polen som från internationella organ. Såväl EU som USA kom med fördömanden och varningar.
Viktigast är ändå att polska folket reagerar med kraft. Det är de som avgör vem som ska leda landet i det kommane valet. Den stora uppslutningen vid söndagens manifestation i Warszawa – men även på många andra platser i landet – visar detta. Allt fler polacker förstår att det gäller att rädda demokratin från ett auktoritärt styre, som man har hoppats slippa efter järnridåns fall 1989.
Såväl det största demokratiska oppositionspartiet KO, Medborgarplattformen, lett av Donald Tusk, den nya centeralliansen i mitten, PSL och Polska2050, som det mer vänsterinriktade Lewica deltog. Dessutom var många organisationer och rörelser av olika slag på plats. Symboliskt viktigt var att Solidaritetsledaren och tidigare presidenten Lech Walesa gick i spetsen för jättemanifestationen. Det var han som ledde det framgångsrika upproret mot det kommunistiska systemet.
Bild: I ledningen för ”Tredje vägen” gick PSL-ordföranden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (tvåa från höger) och ordföranden för Polska2050 Szymon Hollownia (tvåa från vänster). Mellan dem ordföranden för UED, Europeiska demokrater, Elsbieta Binczynska. UED är sedan länge i allians med PSL.
Valet till sejmen, parlamentet, är planerat till oktober även om datum inte är fastlagt. Mycket tyder på att väljarna får lägga sina röstsedlar den 15 oktober – om inte den högerauktoritära PiS-regeringen av rädsla att förlora valet försöker skjuta valet på framtiden.
Förhoppningsvis kommer väljarna i höst ge Polen en ny, demokratisk regering. En regering bestående av Medborgarplattformen och centeralliansen, ”Tredje vägen”, är en realistisk lösning och skulle bli en bra lösning. Opinionsundersökningarna visar också att det är fullt möjligt. Men mycket kan förstås fortfarande hända innan valdagen.