En ny Borten i Norges regering

BortenMoeNorge fick idag en ny olje- och energiminister. Ola Borten Moe från Sör-Tröndelag efterträdde Terje Riis-Johansen på denna oerhört viktiga post i oljelandet i väster.

Ola Borten Moe är känd som en profilerad politiker med kraft att förändra. Ibland har han varit i blåsväder men han har fått en allt starkare position inom såväl sitt eget parti, Senterpartiet, som i den norska rikspolitiken. Om ett par veckor utses han också till vice partiordförande i Senterpartiet vid partiets landsmöte på Hell i Stjördal. Mycket tyder på att Ola Borten Moe kommer att bli en central person i norsk politik de kommande åren.

Ola Borten Moes morfar var Per Borten, statsminister 1965-71, och en av Norges viktigaste politiker under efterkrigstiden. En viktig uppgift som olje- och energiminister för Ola Borten Moe blir att lösa kraftkrisen i Mittnorge. Fylkesordföranden i Sör-Tröndelag Tore O Sandvik har stora förhoppningar på Ola Borten Moe. Hur kraftkrisen i Mitt-Norge löses kan få betydelse även för oss i Jämtlands län.

Jag vill önska Ola all framgång. Tröndelag har nu två senterministrar i Jens Stoltenbergs regering. Förutom Ola Borten Moe fortsätter Lars Peder Brekk från Nord-Tröndelag som lantbruks- och matminister. Om ett par veckor efterträder dock Borten Moe Brekk som vice partiordförande.

Bilden: Jens Stoltenberg presenterar sin nye olje- och energiminister Ola Borten Moe utanför kungliga slottet i Oslo. Nyckeln till departementet överlämnades efter att skidstafetten i VM var över. I Norge överskuggar skidfesten det mesta just nu. (Ur Adresseavisen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *