Från Alby till Stureplan

Under onsdagen ”gjorde” jag Stockholm – från miljonprogramförort till Stureplan. Förhållandena varierar högst betydligt i huvudstadsområdet.

Under förmiddagen var jag i Alby i Botkyrka kommun tillsammans med Andreas och Michael från centerkansliet. Vi fick mycket intressant information om Medborgarkontoret. I Alby har man verkligen tagit ett helhetsgrepp och samordnar de olika kommunala verksamheterna. Medborgarkontoret fungerar som ”en dörr in” till kommunal service av olika slag. Invånarna kan komma till kontoret vare sig de vill ha barnomsorg eller vill starta företag – och får hjälp att komma vidare. På bilden står jag utanför Medborgarkontoret som också fungerar som lokal för förhandsröstningen inför söndagens val till Europaparlamentet.

I samband med besöket presenterade vi också en centerrapport om Nystartszoner. Förutom att samordna servicen, där Alby är ett verkligt föredöme, vill vi pröva om det är möjligt att använda ekonomiska incitament för att stimulera nyföretagande och utveckling i de områden där sysselsättningsfrekvensen är låg (under 50 procent). Sänkta skatter och arbetsgivaravgifter är åtgärder som med framgång använts i bland annat Frankrike. ABC-nytt var på plats och gjorde en ordentlig intervju som lär sändas under torsdagen.

Från förorten Alby reste vi tillbaka till Stockholms centrala delar. Under eftermiddagen ordnade Centerpartiet aktiviteter på Stureplan. Vi fem toppkandidater var på plats, liksom de tre av de fyra centerstatsråden. Vi blev intervjuade och delade material till de förbipasserande.

Bara tre dagar återstår för valdagen och nu gäller det att ge järnet ända in i – eller förbi som en del säger – kaklet. Jag tror att Centerpartiet har förutsättningar att ta två mandat – och den spännande frågan blir då vilka av kandidaterna som får förtroendet att bli Europaparlamentariker. Jag är beredd, men konkurrensen är hård. När kryssen har räknats samman, förmodligen på onsdag i nästa vecka, får vi svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *