Östersunds-Posten 19 april 2025
Vi lever i en orolig värld med en diktator i Kreml som bedriver anfallskrig. I Vita huset sitter en oberäknelig president som hotar sina allierade och angriper världsekonomin med höga tullar. Även i flera europeiska länder ökar polarisering och osäkerhet om vad som kan komma att hända.
I detta läge är ett närmare samarbete med våra nordiska grannländer viktigare än någonsin. Som Finlands president Alexander Stubb konstaterade när han nyligen öppnade Nordiska rådets session i Helsingfors vilar de gemensamma nordiska värderingarna på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter jämställdhet och hållbarhet. Värderingar som inte får tas för givna utan måste värnas.
– Tillit är det nordiska guldet, sammanfattade presidenten. Det är vårt värdefulla kollektiva kapital.
Detta är så sant som det är sagt. Men de vackra orden måste omsättas i praktisk politik. Regeringarnas vision om att Norden till 2030 ska bli ”världens mest hållbara och integrerade region” är en bra utgångspunkt för handling. Det är dags nu!
Naturligtvis är det bra att regeringarna följer Nordiska rådets krav från i höstas om att Helsingforsavtalet, samarbetets ”grundlag”, ska uppdateras. När hela Norden – för första gången sedan Kalmarunionens tid – idag står på samma säkerhetspolitiska grund bör en gemensam försvars- och utrikespolitik stå högt upp på agendan. Men det finns fler områden där en samordning bör ske. Det kan gälla den ekonomiska politiken, energi- och miljöpolitik, samt språk- och kulturpolitik. Kvarvarande och nytillkomna gränshinder behöver undanröjas för att öka den fria rörligheten.
Själv ser jag gärna att Gunnar Wetterbergs förslag om att en förstudie för en nordisk förbundsstat snarast blir verklighet. Förbundsstaten Norden är mer realistisk idag än när Wetterberg lanserade idén för femton år sedan. Ett steg på vägen kan vara att införa allmänna val till Nordiska rådet, vilket Föreningen Norden Danmark har föreslagit. Något som utan tvekan skulle medverka till det nordiska frågorna får större plats i samhällsdebatten.
Idag behöver heller inget nordiskt land känna sig som ”lillebror” eller ”storebror” utan kan samarbeta på likvärdig nivå. Att länderna har valt olika relationer till EU får inte hindra en seriös diskussion om hur vi gemensamt kan skapa ett starkt Norden.
Tillsammans har de nordiska länderna en starkare ekonomi än Ryssland. Ett samlat Norden skulle bli världens tionde eller elfte största ekonomi – och därmed en självklar medlem i G20. Det är ingen tvekan om att ett starkt och enat Norden skulle påverka långt mer än varje land var för sig.
Det är dags att ta vara på ”det nordiska guldet”, som president Stubb talar om. Med lite god vilja kan visionen om ”Nordens Förenade Stater” bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Ett starkt Norden är bra för oss själva, för Europa och för världen!
Håkan Larsson, Rödön
Aktiv i Föreningen Norden
Aktuell med boken ”Dags för Norden!”