En rapport från min egen generation

 

Jag känner inte Eva Franchell även om hon gick på Journalisthögskolan i Stockholm samtidigt som jag. Hursomhelst hör hon idag till en av landets främsta ledarskribenter. Hennes alster kan läsas på Aftonbladets ledarsida.

Franchell är också författare. För ett par år sedan utkom hon med den mycket läsvärda boken Vänninan, som handlar om mordet på Anna Lindh och spelet i maktens korridorer. Eva Franchell arbetade bland annat under flera år som pressekreterare hos Lindh och var själv med vid det förfärliga mordet på utrikesministern.

Idag har jag läst Eva Franchells nya bok Partiet, en olycklig kärlekshistoria (Albert Bonniers förlag). Den handlar, som titeln säger, om författarinnans relationer till socialdemokraterna men är också en tidsskildring av hela den svenska samhällsutvecklingen från 1970-talet och framåt ur en samhällsmedveten journalists utgångspunkt. Jag känner igen mig i väldigt mycket i boken.

Detta ska inte bli någon heltäckande recension utan bara några reflektioner. Intressant nog berättar Franchell att hon röstade på Centerpartiet i valet 1973 ”för miljöns skull”. Det var hon inte ensam om, i det här valet röstade en fjärdedel (25,5 procent) av alla väljare på Centerpartiet. Jag minns att många av eleverna på Journalisthögskolan vid den här tiden såg Centerpartiet som det främsta alternativet bland de etablerade partierna till de olika vänstergrupperingar som annars vid den här tiden var dominerande i den här gruppen. Intresset för Centerpartiet var stort och jag fick stort gehör i diskussionerna när jag förde fram centeridéer även om jag ibland föraktfullt beskylldes för att vara ”borgare”. Det var till och med så att jag värvade flera av dem som medlemmar till CUF.

En annan reflektion är att Eva Franchell, även om hon är socialdemokratisk ledarskribent, skriver mycket öppet och kritiskt om alla turer i det egna partiet. Spelet kring Mona Sahlin och Håkan Juholt får stort utrymme – och Stefan Löfvén verkar vara handplockad av maktspelaren Per Nuder. Denne, idag lobbyist på Wallenbergsägda EQT, skrev både Håkan Juholts avgångstal och tillsatte i praktiken efterträdaren Löfvén. I varje fall om man får tro Eva Franchell. Den olyckliga kärleken till Partiet avslöjar många intressanta interiörer från maktspelet inom den svenska socialdemokratin.

Recensioner: Göteborgs-Posten, Sveriges Radio, Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *