Hopp för Polen

Bilden: Kosiniak-Kamysz, en polsk tiger, president 2020?
Samtidigt som varje steg i den amerikanska presidentvalskampanjen redovisas i svenska medier är det i stort sett tyst om presidentvalet i vårt grannland Polen. Detta trots att det som händer söder om Östersjön är av stort intresse även för oss.

Jag har mer eller mindre aktivt följt polsk politik sedan 1980-talet och då främst utifrån vad som händer inom det polska agrardemokratiska och gröna Centerpartiet PSL (Polska folkpartiet). Under 1990-talet hade det svenska och övriga nordiska centerpartier ett nära samarbete med PSL inom ramen för International Network of Centre Parties (INC). Tyvärr finns idag knappast några kontakter på partinivå, vilket rent ut sagt är sorgligt.

Personligen har jag dock följt vad som händer inom PSL, i hög grad med hjälp av min vän Andrzej Mroz. Under 2019 besökte jag Warszawa två gånger och träffade då bland annat den färgstarke partiordföranden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Min förhoppning är förstås att partikontakterna mellan de genuina gröna centerpartierna ska återupptas på olika nivåer.

Nyckelroll i polsk politik

Bilden: Entusiasm vid valkonventet. I mitten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz tillsammans med sin fru Paulina.
Just nu spelar Kosiniak-Kamysz och PSL en nyckelroll i polsk politik. PSL-ledaren är en av de starkaste kandidaterna till presidentposten. Många bedömare tror att han har störst möjligheter att utmana den sittande presidenten Andrzej Duda från det högernationella och allt mer auktoritära regeringspartiet PiS (”Lag och rättvisa”). Presidentvalets första omgång är den 10 maj. Om ingen av kandidaterna då får mer än 50 procent av rösterna blir det en andra omgång ett par veckor senare mellan de två kandidater som fått störst stöd.

I lördags drog Kosiniak-Kamyszs kampanj igång med full kraft. Mycket hög stämning med mycket folk på valupptakten/valkonventet i Rzeszow. Parollen är ”Nadzieja dla Polski”, Hopp för Polen. Det är helt tydligt att förhoppningarna är stora på att PSL-ordföranden ska bli framgångsrik i presidentvalskampanjen. Han går också framåt i opinionsundersökningarna.
Följ gärna Kosiniak-Kamyszs facebooksida för presidentvalskampanjen!

Avgörande betydelse

Att det polska folket väljer en president från oppositionen är av stor, kanske avgörande, betydelse för framtiden. Om Andrzej Duda får fortsätta på presidentposten ytterligare en mandatperiod finns ingen som med kraft åtminstone kan bromsa utvecklingen i auktoritär riktning. PiS-regeringen har redan gjort public service till rena propagandakanaler för den egna politiken och siktar på att – efter förebild från Ungern – även ta över styrningen av övriga medier. När det gäller rättssystemet pågår också en ur demokratisk synvinkel mycket allvarlig utveckling, där regeringen successivt tar över styrningen. Jurister som är kritiska riskerar – liksom kritiska journalister – att bli av med jobbet. Protesterna har varit, och är, starka mot den ”munkavlelag” som sejmen antog före jul. Inte minst domare och jurister har protesterat, även ute på gatorna.
(Positivt är att den norska domstolsadministrationen – där förre CUF-ordföranden Iwar Arnstad är talesman – nu avbryter sitt samarbete med Polen på grund av vad som pågår.)

Presidenten kan vägra att underteckna de lagar som regeringen försöker driva igenom och därigenom bromsa eller stoppa utvecklingen i auktoritär riktning. Därför är det viktigt vem som utses till Polens president. En kraftfull person som Kosiniak-Kamysz på presidentposten skulle betyda mycket i dagens läge.

Tydligt budskap

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz har ett tydligt budskap även på andra samhällsområden. Han vill förbättra för pensionärer, utveckla de gröna och förnybara energikällorna och se till att alla delar av landet utvecklas. Som läkare understryker han även vikten av en bättre vård för alla i hela landet. Det är uppenbart att detta centergröna budskap vinner gehör i breda grupper – trots att PiS använder radio och TV (public service) för att ständigt förtala PSL och övrig opposition.

Vid valupptakten i lördags hölls flera starka tal till stöd för Wladyslaw, bland annat av förre partiordföranden (numera EU-parlamentarikern) Jaroslaw Kalinowski (som talade på centerstämman i Skövde år 2000), sejmledamoten Wladyslaw Teofil Bartoszewski, son till motståndsmannen under kommunisttiden, utrikesministern under 1990-talet med samma namn och Kosiniak-Kamysz fru Paulina. Hon lovade att, om hon blir presidentfru, ska hon inte hålla tyst utan höja rösten för barnen, de handikappade och alla svaga grupper i samhället. Det var intressant att se entusiasmen och framtidstron vid valkonventet.

Flera kandidater

Bilden: De kandidater till presidentposten det står emellan i första valomgången. F v: Robert Biedron (Våren/vänster), Andrzej Duda (PiS), Malgorzata Kidawa-Blonska, PO, Szymon Holownia (oberoende), Krzysztof Bosak (Konfederationen, ytterhöger) och Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (Centerpartiet PSL).
Hur ser då Kosiniak-Kamyszs möjligheter att bli Polens president ut? Skulle han gå till andra valomgången och då ställas mot Andrzej Duda bedöms hans chanser ganska goda. Men det gäller då att bli en av de två kandidater som får starkast stöd i första valomgången och det kan bli svårare. I första valomgången ställer nämligen flera oppositionskandidater upp. Det största oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) kandidat Malgorzata Kidawa-Blonska har det starkaste utgångsläget, men PSL-ledaren har under senare tid fått ett växande stöd, varför det inte ska uteslutas att han blir den oppositionskandidat som ställs mot Duda i andra valomgången.

Självfallet är det av största betydelse att oppositionspartierna kan enas bakom den av deras kandidater som får störst stöd i första omgången. Mitt intryck är att detta kommer att ske, men inför första omgången blir det konkurrens, inte minst mellan Malgorzata Kidawa-Blonska och Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. En del bedömare tror hursomhelst att den senare skulle ha större möjligheter att vinna stöd från väljare som annars skulle rösta på Duda, särskilt på landsbygden.

Polska koalitionen
Inom ”polska koalitionen” samarbetar PSL nära med flera andra partier som också står bakom Wladyslaw Kosiniak-Kamyszs kandidatur. Det är främst Kukisz15, startat av rockmusikern Pawel Kukiz och som åtminstone tidigare brukade betecknas som populistiskt och Union of European Demokrats, UED (Unia Europeijskich Demokratow), ett socialliberalt parti som är en efterföljare till liberala Frihetsunionen. Partiordförande är Elsbieta Binczyska, som ofta brukar framträda tillsammans med Kosiniak-Kamysz.

Bild: Från Kosiniak-Kamyszs valkonvent i Rzeszow.)
Jag kommer att följa den polska presidentvalskampanjen med intresse och hoppas att fler gör detta. Medieintresset är magert, fastän den politiska utvecklingen i grannlandet söder om Östersjön borde vara högintressant. Svenska medier prioriterar ofta vad som händer längre bort från vårt närområde. Inte ens om de nordiska grannländerna får vi i Sverige någon djupgående information utan får söka efter själva. Som tur är finns det nu möjligheter att finna information för den som söker på internet. Det gäller även Polen, där exempelvis PSL är mycket aktivt på facebook och andra sociala medier. Då är förstås de skilda språken ett problem som behöver överbryggas (även om det finns en del information på engelska.)
#kosiniak2020

Ett svar på ”Hopp för Polen

  1. En fantastisk läroartikel om Polen som borde få lite spridning nu inför Polska valet. Du är verkligen välinformerad både om dagens texter och gårdagens historia, Och det gäller inte bara Polen. Det är en allmän kunskap hos Dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *